10 листопада Європейський Союз змінює правила перетину кордону. Відтепер замість штампів у паспорті скануватимуть обличчя та відбитки пальців. Про це повідомляє Урядовий портал.

Важливо, що нові правила не скасовують безвізовий режим – жодних додаткових зборів для туристів не вводять. Зміниться лише підхід до перевірки документів. На кордонах ЄС запрацює нова ІТ-система EES (Entry/Exit System). Вона автоматично фіксуватиме в’їзд і виїзд усіх іноземців до країн Шенгенської зони, – сказано в повідомленні.

Такі правила стосуватимуться всіх іноземців, зокрема українців, незалежно від наявності візи чи безвізу. Система EES один раз фіксуватиме біометричні дані людини, які зберігатимуться 3 роки. Таким чином штампи в паспорти більше не ставитимуть. Водночас реєстрація відбуватиметься автоматично через термінали самообслуговування.

Зазначається, що біометричні дані братимуть лише під час першого в’їзду. Тому час проходження кордону може збільшитися приблизно на 40 секунд. Але після цього повторно здавати біометричні дані не потрібно. Якщо людина відмовиться від біометрії – вона не зможе в’їхати.

Надалі при кожному перетині кордону потрібно буде сканувати паспорт у терміналі самообслуговування. ЄС запроваджує систему EES для спрощення перетину кордонів і посилення безпеки, запобігання використанню підроблених паспортів і протидії нелегальній міграції.