Фото ілюстративне

Електропостачання у нашому селі стало просто нестерпним: відключають постійно і надовго, зачасту світло вимикають не за гра­фіком, а з якихось нібито технічних причин. При цьому тарифи лише зростають, а цифри споживання наче малюють невідомо звідки! Внаслідок цього мешканці нашого села вирішили зібрати свою імпровізовану мік­ро­електростанцію з комплексу синхронізованих електрогенераторів, щоб у нас була хоч якась стабільність енергозабезпечення. Для нас було важливо, щоб ніхто з сіль­ських у скрутну годину не залишився без світла. У складчину вирішити цю проблему було набагато простіше.

У зборі коштів взяла участь, без перебільшення, кожна сім’я, до того ж нам дуже допомогли родичі одного з односельців, які внесли значну суму. Місце для розміщення мікроелектростанції виділив на своїй власній землі один із мешканців. Залишилося лише отримати дозвіл від місцевої влади. І ось тут виникла проблема, яку ми дотепер не можемо вирішити!

Влада не тільки відмовляється надати нам дозвіл на підключення до вже існуючої електромережі, але й не дає провести свою власну мережу на території села власним коштом, хоча ми на це згодні. Причому відмазки щоразу різні: то характеристики нашого обладнання не влаштовують, то навантаження на мережу нібито буде занадто високе, то взагалі якась нісенітниця про екологію.

Ми все розуміємо: є певні правила, як воно має бути в ідеалі. Але ж ситуація критична! Люди цілодобово сидять без світла, живемо, як у середньо­віччі. Уявіть, як важко в таких умовах виживати людям похилого віку, сім’ям з маленькими дітьми та інвалідам! А попереду ще зима та опалювальний сезон, на які ми чекаємо з жахом. Чи нам тепер на смерть замерзати?

Жителі села, зі свого боку, завжди йшли на контакт, слухняно виконували всі розпорядження, а виявилося, що нас просто «мурижать» і в результаті все одно відмовляють.

На нашу думку, місцева влада діє в інтересах енергокомпанії, яка просто не хоче втратити «дійну корову» та боїться, що інші села захочуть наслідувати наш приклад. Але як можна ось таким чином захищати свою «годівницю» на шкоду живим людям?

Громадяни вже самі, за власні гроші, звалюють на себе завдання, які не виконує держава. Але й тут нам навмисно чинять перешкоди. Ми намагаємось привернути увагу до нашої проблеми. А жителів інших міст і сіл закликаємо брати ситуацію в свої руки та відстоювати свої права. Годі годувати корупціонерів та шахраїв!»

Валерій Омелян