Аналітики Інституту вивчення війни проаналізували наслідки захоплення Вугледару російськими силами. Окупація міста не змінить кардинально наступ російських сил, а прорив фронту не передбачається, стверджує американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму останньому звіті щодо ситуації на війні в Україні.

Як пише ISW, деякі близькі до Кремля джерела, намагаються перебільшити значення Вугледара, називаючи його ключовим містом на південному-донецькому напрямку, яке нібито тримає всю українську оборону в регіоні. Вони стверджують, що після його захоплення Росія зможе легко просуватися до інших стратегічних міст, таких як Краматорськ та Слов’янськ.

Проте, інші військові блогери критикують цей підхід, вказуючи на те, що російські війська зустрінуть жорсткий опір у сильно укріплених містах на північ від Вугледара, таких як Костянтинівка, Покровськ та Селидове. Аналітики Інституту вивчення війни вказують, що навіть якщо Росія повністю захопить Вугледар, це не призведе до значних змін на фронті.

“Захоплення Вугледара Росією навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донецької області, здебільшого тому, що Вугледар не є особливо важливим логістичним вузлом і тому, що російські війська контролювали більшість основних доріг, що ведуть до Вугледара”, — вказують в ISW.

Крім того, місто розташоване за 30 кілометрів від Покровська — одного з основних напрямків російських операцій, що означає, що російським військам доведеться долати велику відстань відкритою місцевістю для підтримки наступу. Також ISW вказує, що сезон дощів та багнюка ускладнюють маневрування важкої техніки, і це може стати суттєвим викликом для російських штурмових операцій.

Як зазначив радник голови самопроголошеної “ДНР” Ігор Кімаковський, українські сили використали природні умови для відступу з Вугледару, але російські війська під час спроби наступу можуть зіткнутися з труднощами через погіршення погодних умов.