Викрили правоохоронців, які допомогли ексголові Конституційного Суду Тупицькому втекти за кордон

Правоохоронці викрили організовану групу, до якої входили заступник начальника одного з райвідділів поліції Закарпатської області та співробітники Державної прикордонної служби, які незаконно переправили через держкордон ексголову Конституційного суду України Олександра Тупицького.

Ось що повідомляє ОГП: “Учасникам організованої групи повідомлено про підозру у незаконному переправленні осіб через державних кордон України.

Серед осіб, які скористалися протиправною послугою, – колишній голова Конституційного суду України”.

У повідомленні правоохоронці не вказане прізвище, але за даними ЗМІ, йдеться про Олександра Тупицького. За даними слідства, організована група незаконно переправляла громадян України через окремі прикордонні пункти пропуску в Берегівському районі Закарпатської області без проходження обов’язкового прикордонного контролю.

Поліцейський інформував осіб, які намагалися незаконно виїхати з України, про спосіб перетину кордону та координував дії водіїв, які здійснювали перевезення.

Правоохоронець особисто виїжджав в район прикордонного пункту, супроводжуючи здійснення незаконного перетину державного кордону, у тому числі вночі.

У свою чергу прикордонники не проводили прикордонний контроль стосовно осіб, яких незаконно переправляли через державний кордон України. Також в рамках цього кримінального провадження колишньому голові КС Тупицькому повідомили про підозру в незаконному переправленні осіб через державний кордон України у співучасті з учасниками цієї організованої групи.

Слідство триває, встановлюються інші можливі співучасники злочинів з числа співробітників правоохоронних органів: “Викриття здійснювалося за сприяння Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України та Департаменту захисту національної державності СБУ. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими ДБР”.

Як відомо, Тупицького підозрюють у підкупі свідка і введенні в оману суду у справі колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова й “Зуєвського енергомеханічного заводу”.  У кінці березня 2022 стало відомо, що відсторонений голова Конституційного суду Олександр Тупицький неофіційно виїхав з України після початку повномасштабного вторгнення Росії, попри заборону виїзду за межі держави чоловікам призовного віку та його статус обвинуваченого у кримінальному провадженні. У травні Тупицького було оголошено у міжнародний розшук. У липні його заочно заарештували.

Наразі, 59-річний колишній голова і екссуддя Конституційного суду України Олександр Тупицький проживає в австрійському Відні як біженець і стверджує, що перетнув український кордон законно, як “звільнений від мобілізації”.

За даними ОГП, Тупицький перетнув кордон у чужому автомобілі, яким керувала особа з подвійним (українським та угорським) громадянством і для перетину кордону пред’явила паспорт громадянина Угорщини.