Поліція та СБУ викрили благодійну організацію в Сумах, яка продавала волонтерські посвідчення та сприяла незаконному виїзду за межі України.

Про це повідомила поліція Сумщини. За даними слідства, благодійну організацію заснувало подружжя. Чоловік і жінка незаконно продавали волонтерські посвідчення та надавали можливість безперешкодного виїзду за кордон. Посвідчення волонтера, яке надавало відстрочку від мобілізації на пів року, підозрювані оцінювали від 450 до 600 євро. Крім того, вони організували схему, яка дозволяла “клієнтам” перетинати державний кордон, вносячи недостовірні дані до офіційних документів. Вартість такого сприяння становила 8 тисяч доларів.

“До своєї протиправної діяльності фігуранти також залучили волонтера, з яким підтримували довірливі відносини. Він ставав посередником між “клієнтами” та організаторами незаконної схеми”. Правоохоронці затримали засновницю фонду під час передачі їй грошових коштів у обмін на документи із оновленими даними у системі “Резерв+”. У всіх фігурантів правоохоронці провели обшуки та вилучили докази їх причетності до злочинної діяльності.

Крім того, правоохоронці вилучили понад 4,4 мільйона гривень під час обшуків у лікарки з Житомира, яка підозрюється в участі у схемі надання фіктивних інвалідностей для ухилення від мобілізації. На Хмельниччині затримали 53-річну підприємицю, яка отримала понад 500 тисяч гривень хабаря за вплив на комісії, що оформлюють групи інвалідності для військовозобов’язаних осіб.

Правоохоронці викрили голову медико-соціальної експертної комісії Харкова та його спільників, які за гроші видавали військовозобов’язаним чоловікам фальшиві довідки про інвалідність. Затримано 13 медичних посадовців, у них вилучено понад 500 тисяч доларів, майже 80 тисяч євро, понад 1 мільйон гривень та російські рублі.

Ну, і, звичайно, наразі рекордсменом із цинічного заробляння бабла на війні залишається керівниця Хмельницького МСЕК пані Крупа. Вона на сприянні ухилянтам та на втратах боєздатності ЗСУ заробила більше шести мільйонів доларів. Очевидно через скорумпованість системи державної влади, змагання хто більше урве на відмазуванні від мобілізації продовжуватиметься і ще сотні тисяч молодих здорових українців поїдуть не в армійські підрозділи, а у теплі краї. А тим часом на фронті “добиватимуть останніх із могікан”.

А ще правоохоронці викрили організовану злочинну групу, яка допомагала військовозобов’язаним уникати призову. У результаті комплексних заходів у Київській та Харківській областях було затримано 14 зловмисників, причетних до оборудок. Ділки встигли заробили на ухилянтах понад 40 млн гривень.

Як кажуть в Одесі, “то при чом здесь кацапи?”, коли чи не кожен другий український посадовець працює проти держави?