Опалювальний сезон в Україні зазвичай починається в середині жовтня, десь приблизно 15 – 16 числа. Але точна дата залежить від погодних умов, і рішення приймають місцеві адміністрації, коли середньодобова температура тримається на рівні +8°C протягом трьох діб.

Мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення, запроваджений через воєнний стан, продовжує діяти і у цьому опалювальному сезоні.

Тому «Нафтогаз України» з 1 травня 2024 року продовжив фіксований тариф на газ до 30 квітня 2025 року на рівні 7,96 гривні за кубометр. А от у інших постачальників газу для населення ціни варіюються від 7,70 до 9,99 гривні за кубометр.

У жовтні споживачі газу отримають три платіжки. Але це стосується лише мешканців багатоквартирних будинків. Річ у тому, що в Україну повернули технічне обслуговування багатоквартирних будинків, яке раніше було «на паузі». За цю послугу українцям доведеться заплатити зі своєї кишені.

Для теплопостачальних компаній ціна газу залишатиметься на рівні 7 420 грн/тис.куб для населення та 16 390 грн/тис.куб для бюджетних установ.

З червня цього року тариф на електроенергію в Україні зріс. Більшість українців продовжить платити у жовтні по 4,32 гривні за кВт/год. Проте українці, які використовують електричне опалення (електричний котел із затвердженим проєктом), у жовтні платитимуть за електрику менше — лише 2,64 грн за 1 кВт/год. Згідно з постановою Кабміну від 31.05.24 № 632, такий тариф передбачено протягом опалювального сезону (з жовтня по 30 квітня). Однак він діє лише за перші 2 тисячі кВт/год електроенергії на місяць. Якщо споживач використовує більше, платити доведеться за загальним тарифом, тобто 4,32 гривні за кВт/год. Пільговий тариф діятиме протягом опалювального сезону.