Як повідомили у центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ у Вінницькій області, з настанням грибного сезону на Вінниччині почастішали випадки отруєння грибами.

Лише протягом одного дня – 7 жовтня – зареєстровано 4 таких випадки, в яких постраждали 9 людей. Станом на сьогодні досі на стаціонарному лікуванні перебувають 11 осіб.

Серед тих, хто потрапив до лікарні з ознаками отруєння – 4 дітей віком 4, 8, 9 і 12 років. Вони їли попередньо відварені та посмажені дикорослі гриби («рядовки» та маслюки), які для них назбирали та приготували їхні батьки. Діти із середнім перебігом захворювання проходили лікування в обласній дитячій та районних лікарнях.

Для порівняння: 2023 року у Вінницькій області зафіксовано 8 випадків отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких постраждало 8 осіб, в тому числі 1 дитина.

Щодо територіального розподілу, то цьогоріч отруєння грибами зареєстровано:
м. Вінниці – 2 випадки (2 потерпілих, в тому числі 1 дитина);
Жмеринський район – 4 (7 потерпілих);
Могилів-Подільський район – 8 ( 13 потерпілих, серед яких 2 дітей);
Хмільницький район – 1 випадок ( 2 потерпілих, в тому числі 1 дитина).
У центрі контролю та профілактики хвороб зазначили, що у всіх постраждалих були такі симптоми як слабкість, біль у животі, нудота, блювота та пронос. Деякі скаржилися на галюцинації

В центрі також пояснили, що причиною отруєнь, як і в попередні роки, було збирання та вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування страв. Як показує практика, нерідко навіть досвідчені грибники не могли відрізнити їстівні гриби від отруйних.

Щоб уникнути отруєння грибами,
найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

Не купуйте гриби на стихійних ринках.
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Дотримуйтесь технології приготування та зберігання грибів.