У Києві відбулась акція вшанування пам’яті, загиблої у російському полоні позаштатної авторки “Української правди” Вікторії Рощиної.

У Києві на Майдані Незалежності зібралися колеги журналістки з “Громадського”, “Суспільне”. Було багато журналістів як іноземних, так і українських. Згадували Вікторію Рощину та роботу з нею.

“Читати і пам’ятати Віку” – цей заклик повторила більшість близьких і колег Рощиної на акції вшанування її пам’яті.

Крім того, Премія Георгія Ґонґадзе повідомила, що також хоче долучитись до заяви українських медійників, в якій йдеться, що смерть журналістки була або результатом умисного вбивства, або наслідком жорстокого поводження та насильства, яких вона зазнала під час перебування в російському полоні.

Вікторія Рощина зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території України, де вона виконувала свою журналістську роботу, плануючи висвітлити життя людей в умовах окупації. За даними Міністерства оборони РФ, її смерть настала 19 вересня 2024 року.

У травні 2024 року Росія вперше визнала, що затримала Рощину. Міністерство оборони РФ надіслало листа з підтвердженням її батькові, Володимиру Рощину.

10 жовтня керівник пресслужби координаційного штабу Петро Яценко в телемарафоні повідомив, що у російському ув’язненні загинула позаштатна авторка “Української правди” Вікторія Рощина. У ГУР кажуть, що журналістку мали повернути в Україну найближчим часом.

Згодом уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що має від російської сторони підтвердження про загибель української журналістки.

11 жовтня Офіс Генпрокурора повідомив, що кримінальне провадження, відкрите за фактом зникнення позаштатної авторки “Української правди” Вікторії Рощиної, докваліфікували як воєнний злочин поєднаний з умисним вбивством.