Офіс генпрокурора офіційно зафіксував вже понад 100 випадків страти російськими окупантами українських військовополонених, але насправді цифри можуть бути набагато більші. Про це розповів уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв’ю Radio NV.

“Наскільки мені відомо, за інформацією від ОГП, зафіксованих випадків розстрілів росіянами українських військовополонених більше 100. Загальна кількість зафіксованих українських військовополонених, яких росіяни стратили, 102 на даний момент”, – розповів він.

Лубінець зазначив, що насправді таких випадків набагато більше, адже в України немає механізму офіційно підтвердити цю інформацію.

“Коли зафіксував український дрон згори дії росіян, вони ідентифіковані, це можна робити. А коли інформація отримана від джерел, які треба додатково верифікувати, принаймні немає відео, але є документальне підтвердження, свідчення, зокрема про це свідчать російські військовополонені, але не можуть назвати якихось деталей, це ускладнює процедуру верифікації та юридичну фіксацію цього злочину”, – пояснив він.

Він підкреслив, що росіяни вже зробили це постійною практикою, однак жодної дієвої реакції з боку міжнародної спільноти немає.

“Таке враження, що ніхто крім України не хоче цього помічати”, – зазначив омбудсмен.

Як ми уже повідомляли, Донецька прокуратура заявила про черговий випадок страти пораненого бійця ЗСУ – у Нью-Йорку на Донеччині.