Голова партії «Слуга Народу», народний депутат Олена Шуляк в інтерв’ю нашому виданню розповіла, як українська влада наближає мир, вирішує житлові питання та що загалом робить, щоб повернути додому українців, які виїхали за кордон після початку повномасштабної війни.

Олено Олексіївно, скільки українців виїхали за кордон після початку повномасштабної війни?

На цей час 7,5 млн українців перебувають за кордоном — це в межах 20% від усіх наших громадян. Виїхали переважно жінки, матері з дітьми, які вимушені були тікати від російських ракет, бомб і того жаху, який сіють російські варварські війська.

Людський капітал для України — безцінний. Це основа економіки та запорука відновлення. Саме тому держава вже зараз працює над тим, щоб повертати своїх громадян з-за кордону.

Частина українців адаптувалася до життя за кордоном — люди знаходять роботу, вивчають мову, але все ж таки майже 64% співвітчизників заявили, що готові повертатися додому. Які фактори стануть вирішальними для цього?

Насамперед це, звісно, безпековий фактор. Зараз уся владна команда працює над тим, щоб примусити Росію завершити війну та встановити в Україні справедливий, довготривалий і реальний мир. Мир на наших умовах. І для цього вже розроблений План Перемоги, який містить чіткі, конкретні кроки та поєднує в собі силу зброї та силу дипломатії. Як ви знаєте, цей План Володимир Зеленський представив у США під час свого візиту наприкінці вересня, презентував його обом кандидатам у президенти — Камалі Гарріс і Дональду Трампу та загалом заручився двопартійною підтримкою. І це надзвичайно важливо, оскільки США — головний партнер України. План Перемоги — це про те, як Україні бути сильною, щоб завершити війну, щоб встановити мир і безпеку на наших умовах, що дасть нам змогу, власне, повернути додому якомога більше наших людей.

Ще одним важливим чинником для повернення українців, безперечно, є житлове питання. Які кроки в цій сфері державі вже вдалося реалізувати?

Коли навесні 2022 року українська армія вибила росіян із півночі країни, всі побачили, які руйнування по собі залишає ворог. Саме тоді Президент Зеленський поставив завдання розробити зрозумілий і доступний механізм компенсацій, який би дав змогу українцям відновити своє житло, яке в них зруйнував або пошкодив ворог. І такий інструмент ми з нашими партнерами, відповідними міністерствами, з нашою партією «Слуга Народу» розробили. Так виникла найбільша державна програма «єВідновлення». І зараз уже майже 81 тисяча українських родин повернулися в своє оновлене житло.

Водночас я вважаю, що «єВідновлення» необхідно негайно розширити й на тих українців, у кого залишилося зруйноване чи пошкоджене житло в окупації. Це матиме величезний соціальний ефект: ми залишатимемо людей в Україні, ми повертатимемо їх з-за кордону, надаємо можливість нормально жити та розвиватися. Програма для цього має всі законодавчі й технічні підстави, тому на всіх рівнях, а особливо на рівні Кабінету Міністрів і профільного міністерства, я буду добиватися, щоб «єВідновлення» було якомога швидше розширене, й українці, у яких на окупованих територіях залишилося зруйноване чи пошкоджене майно, почали отримувати компенсації!

Наша команда партійців «Слуги Народу» також постійно працює над збільшенням доступності іпотечної програми «єОселя». Наприклад, нещодавно переселенці отримали змогу брати в іпотеку житло віком до 10 років, а не до 3-х, як це було раніше. Це зміна, на яку я особисто неодноразово вказувала та яка дасть змогу придбати відносно недорогу нерухомість на вторинному ринку в регіонах. Але ми вважаємо, що й цього недостатньо, саме тому партія продовжує виступати й за зменшення початкового внеску з 20% до 15% та зниження іпотечної ставки з 7% до 3%.

Олена Шуляк: Розробляємо нову державну політику, яка допоможе кожній конкретній українській родині — як тій, що зараз перебуває за кордоном, так і тій, яка залишається в Україні — вирішити житлове питання

Загалом же повномасштабна війна спровокувала найбільшу житлову кризу в історії України, саме тому зараз держава, зокрема й наша партія «Слуга Народу», працює над розробленням нової житлової політики, яка дасть змогу розв’язати як низку актуальних, так і хронічних проблем, на які закривалися очі протягом десятиліть. Це і застарілість фонду житла, скандальні недобудовані житлові комплекси по всій Україні, це й черги на житло — зараз понад 600 тис. людей стоять у черзі на отримання квартири. Впевнена, що в комплексі це дасть можливість вирішити житлове питання для мільйонів-мільйонів українців, які перебувають в Україні та які планують незабаром повернутися додому.

Ілля СМІРНОВ,
політичний аналітик