В ЄС переконані, що Путін не хоче миру і не готовий до нього, адже залучає до війни в Україні військових з КНДР.

Хоча відправлення північнокорейських солдатів до Росії для участі у війні проти України є серйозним порушенням міжнародного права та свідчить про небажання Москви встановити мир. Про це, зокрема, заявив представник зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Петер Стано під час брифінгу в Брюсселі.

“Я можу тільки сказати, що це має бути дуже “спеціальна операція”, яку Росія проводить в Україні, якщо їм потрібно залучити для такої “спеціальної операції” допомогу від солдатів із режиму-ізгоя, який перебуває під санкціями Організації Об’єднаних Націй. І все це грубо порушує численні резолюції Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй.

Тож, якщо повідомлення про передачу солдатів із Північної Кореї до Росії підтвердяться, це означатиме ще один рівень ескалації та значне посилення їхньої співпраці, що кидає виклик міжнародним правилам та міжнародному праву”, — сказав він.

Дипломат також підкреслив, що міжнародна ізоляція Росії та численні санкції змушують Кремль співпрацювати з режимами-ізгоями. За його словами, це демонструє рішучість Росії продовжувати незаконні дії проти України, попри ізоляцію та санкції.

Стано додав, що Росія явно не зацікавлена у мирних рішеннях, адже вона не тільки залучає військову допомогу від країн-ізгоїв, але й розглядає можливість використання їхніх військових. Це свідчить про те, каже дипломат, наскільки відчайдушно Росія шукає будь-яку допомогу через свою ізоляцію та значний тиск санкцій.