Експрезидент України Петро Порошенко заявив, що в перші години після початку повномасштабного вторгнення Росії він особисто зі зброєю в руках захищав Київ, тоді як вся влада нібито втекла зі столиці. Про це він розповів у інтерв’ю на телеканалі “Прямий”.

Спочатку п’ятий президент України зазначив, що в країні важливо відновити довіру громадян до держави в сфері антикорупційної діяльності так, як це було у перші години повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

“Я тут зі зброєю в руках, коли вся влада здриснула з Києва, ми сформували батальйони. І в рамках 206-го батальйону ми забезпечили евакуацію Бучі, Гостомеля, Ірпеня, блокпости, роздачу зброї і врешті-решт захист Києва від російських загарбників”, – сказав Порошенко.

Політик також прокоментував план перемоги України. Він заявив, що озвучені президентом Зеленським тези не буде називати планом.

“Я буду уникати називати його планом і тим більше перемоги, але це дуже добре, коли є позиція президента щодо подальших дій його як Верховного Головнокомандувача, держави щодо стабілізації ситуації в країні”, – зазначив він.

Реакція користувачів соціальних мереж на заяви експрезидента Петра Порошенка не змусила себе довго чекати. Багато коментаторів вказують на іронію і абсурдність його слів.

Зокрема, радник керівника Офісу президента України і заступник голови наглядової ради “Укрзалізниці” Сергій Лещенко наголосив, що спроби Петра Порошенка повернутися до влади виглядають “смішно і страшно” водночас.

“Це смішно і страшно одночасно, що з людиною робить жага повернення до влади. Виявляється, це Порошенко зі зброєю в руках врятував Київ від окупантів, а “вся влада здриснула”. Шкода, що цю маячню змушені слухати в 72 бригаді, яка і врятувала столицю разом з Порошенком”, – написав він.

Дехто зауважив, що Порошенко вважає себе “рятівником Києва”, хоча насправді роль у захисті столиці відіграли військові. Багато постів містять гнівні висловлювання, в яких експрезидента звинувачують у брехні заради особистої вигоди.

“Бачимо приклад того, як втратити залишки поваги та закопати себе власними руками”, – написав ветеран ЗСУ Макс Колесніков. Користувачі саркастично вже охрестили Порошенко “сивочолим Хетьманом” і поширюють різноманітні меми з ним.