Міністерство соціальної політики підготувало відповідний законопроєкт, що зараз перебуває на стадії громадського обговорення до 28 жовтня, і його текст оприлюднено на сайті Федерації профспілок України.

У разі ухвалення законопроєкту українці будуть зобов’язані сплачувати щорічний накопичувальний внесок, а накопичення зберігатимуться в державних або недержавних пенсійних фондах. Мета цього кроку — створити додаткове фінансування пенсійних виплат до вже існуючого загальнообов’язкового пенсійного страхування.

Пропоновані зміни включають поступове зниження ставки Єдиного соціального внеску (ЄСВ) за три роки: з 22% до 17% у перший рік, 16% — у другий і 15% — у третій. Водночас встановлюється обов’язковий накопичувальний внесок для працівників та роботодавців. Його розмір становитиме 1% від бази нарахування в перший рік, 2% — у другий рік, і з третього року — 3%.

Працівники також матимуть можливість робити додаткові внески за бажанням, що дозволить ще більше накопичувати для майбутньої пенсії.