Заборгованість за комунальні послуги в Україні досягла критичних обсягів. Деяким громадянам загрожує арешт майна та виселення через накопичені борги, – повідомляє укр.нет.

Обов’язкові платежі повертаються

Після призупинення штрафів і пені на початку війни обов’язкові платежі за комунальні послуги відновилися. Через це сукупний борг домогосподарств зріс до 200 мільярдів гривень по всій країні. Найбільшу суму заборгованості фіксують у Дніпропетровській області – понад 1,3 мільярда гривень.

Наслідки для боржників

Комунальні підприємства посилено працюють над стягненням заборгованостей через суди. Директор КП «Теплоенерго» у Дніпрі Андрій Клименко заявив, що неплатежі за газ ускладнюють підготовку до опалювального сезону і утримання тарифів на розумному рівні.

Законодавчі заходи та реальна загроза втрати житла

Уряд готує законодавчі обмеження для боржників, включно із забороною на реєстрацію транспорту та продаж нерухомості. Якщо борг перевищує 20 мінімальних зарплат (приблизно 160 000 гривень), боржник може зіткнутися з арештом рухомого та нерухомого майна.

Кому можуть пробачити борги?

Уряд планує пробачити заборгованість вразливим групам населення, зокрема тим, хто втратив житло через війну. Для інших боржників передбачається можливість реструктуризації боргів, що дозволить виплачувати їх частинами, уникаючи крайніх санкцій.