Генеральний секретар НАТО Марк Рютте на брифінгу підтвердив присутність військових з Північної Кореї на території Росії, зокрема у Курській області, за даними розвідки.

Рютте розповів, що вранці делегація Південної Кореї поінформувала НАТО, а також Японію, Австралію і Нову Зеландію про те, що її службам відомо про присутність військових КНДР у Росії та їхнє залучення у війну.

“Сьогодні я можу підтвердити, що північнокорейські військові були відправлені у Росію і північнокорейські підрозділи задіяні у Курській області… Це значна ескалація в триваючій залученості КНДР у протиправну війну Росії. Це ще одне порушення Резолюції Радбезу ООН. По-третє, це небезпечне розширення війни РФ”, – заявив Рютте.

“НАТО закликає Росію і КНДР негайно припинити ці дії. Поглиблення військової співпраці між Росією і Північною Кореєю – це загроза і для тихоокеанської, і для євроатлантичної безпеки”, – додав генсек.

Він нагадав, що перед тим КНДР надавала Росії боєприпаси та балістичні ракети. “В обмін на це Путін надає Північній Кореї військові технології та іншу підтримку для обходу міжнародних санкцій”, – зазначив Рютте. Він наголосив, що в цих умовах демократичному світу важливо об’єднувати зусилля на захист спільних цінностей.

“Але водночас залучення північнокорейських військових на Курщині – це ознака зростаючого відчаю Путіна. Понад 600 тисяч російських військових вбиті або отримали поранення у війні Путіна, і він не може підтримувати наступ на Україну без підтримки з-за кордону… Союзники у НАТО продовжать підтримувати вільну й незалежну Україну, тому що безпека України – це наша безпека”, – сказав Марк Рютте.

Рютте додав, що поговорить з президентом Південної Кореї Юн Сок Йолем та українським міністром оборони Рустемом Умєровим у контексті цих подій.

Минулого тижня розвідка Південної Кореї в середу повідомила, що Північна Корея відправила до Росії 3 тисячі військових для підтримки окупантів на війні проти України і також намагається ізолювати сім’ї відібраних солдатів в певному місці, щоб інформація не поширювалась.

Пізніше інформацію про кілька тисяч північнокорейських військових у Росії підтвердив Білий дім. На цьому тлі Німеччина та Австрія викликали північнокорейських послів.