Чим живуть і як піклуються про тих, хто захищав і захищає України від ворога, лідер Радикальної партії Олег Ляшко поцікавився у колективу профільного госпіталю та самих військових.

Головний лікар Валерій Бабійчук провів для нардепа екскурсію по відділеннях. Адміністрація госпіталю прозвітувала, що одночасно надає медичні послуги від 220 до 250 пацієнтам. А лікуються тут не лише учасники бойових дій, учасники Великої Вітчизняної війни, діти війни, інваліди, а й учасники АТО, з 2014 року таких госпіталь прийняв більше 15 тисяч…

Олег Ляшко подякував колективу госпіталю, а «кращих із кращих» нагородив грамотами та преміями.

– Щира подяка і низький уклін усім працівникам за ваше терпіння і велике серце! Ви робите велику роботу – піклуватися про наших ветеранів – це благородна місія, особливо враховуючи заробітні плати, які сьогодні отримують ваші лікарі та медсестри. Підвищення зарплат – це одне із найважливіших питань, за які ми зараз боремось. Бо якщо наша медична сестра отримує 3 тисячі гривень, то у тій же Польщі молодший медичний персонал отримує у 20-30 разів більше. Скільки українських медиків сьогодні вимушені виїжджати за кордон на заробітки?! Ростуть без батьківської турботи діти, як я колись виріс… Україна перетворилась на донора дешевої робочої сили.

Присутні на зустрічі військові пенсіонери поцікавилися у народного депутата, коли їм чекати перерахунку пенсій.

– Радикальна партія відстоює це питання, як і розширення соціальних пільг для чорнобильців. Ми три дні блокували трибуну Верховної Ради, щоб цей законопроект поставити на розгляд, в результаті за нього так і не проголосували.

Будуть гідні зарплати, будуть й високі пенсії. Але поки що високі зарплати лиш у суддів та прокурорів. Нас переконують, якщо суддя буде отримувати 300 тисяч, то не буде корупції. А іншим чомусь не підіймають зарплати і лякають інфляцією… Та щоб подолати бідність, нам потрібно відновити власну економіку, створити робочі місця та дати людям гідну оплату праці, – заявив Олег Ляшко.

Учасники АТО запитали народного депутата про обіцяні державою земельні ділянки.

– У Вінниці атовцям вже два роки не дають землі. Обіцяли 800 ділянок в Агрономічному. Але через суди з Аграрним університетом ця земля знаходиться під арештом. Ось старшина 128-ї бригади Валерій Прокопчук, який пройшов Дебальцеве, із 2015 року стоїть на черзі… Скільки нам ще чекати?..

На що Олег Ляшко повідомив, що його партія буде ініціювати розпаювання земель аграрних наук та радгоспів.

– А загалом по землі для атовців ми готуємо законопроект, де буде прописано, що першочергово мають отримати земельні ділянки місцеві учасниками бойових дій, а то як буває – свої ще не мають, а вже між чужими роздерибанили. І обов’язково має бути 5-річний мораторій на продаж цієї землі, – зазначив нардеп.

Не менш гострими були питання й по медичній реформі – скорочення фінансування на державні програми і закриття медичних закладів.

– Ми боремося за розширення державної програми переліку послуг і медикаментів, які безкоштовно надаються хворим, зокрема від астми, діабету, гіпертонії та інших захворювань. Бо у людей немає грошей на ліки. Надзвичайно важлива також державна підтримка програм по харчуванню у медичних закладах, особливо у госпіталях, де лікуються ветерани, учасники бойових дій, яким ми повік зобов’язані тим, що живемо під мирним небом у рідній країні, – прокоментував лідер РПЛ. – Безумовно, має бути відповідальна особа за медичну реформу. А у нас вже декілька років виконуючий обов’язки міністра. То хто буде відповідати за закриття лікарень, за те, що люди помирають, не отримавши необхідної медичної допомоги?.. Тому ми вимагаємо від уряду скасувати рішення про призначення Уляни Супрун керівником Міністерства охорони здоров’я та взяти на себе політичну відповідальність і призначити міністра.

Головна мета реформи – це доступність та якість послуг для українців. Коли сьогодні вагітна жінка має поїхати за 300 кілометрів, щоб народити, а, враховуючи стан наших доріг, то пологи можуть статися і завчасно, це абсурд. А хто із людей похилого віку зможе поїхати в районну лікарню, якщо 100 метрів по вулиці із палицею ледь пересувається?..  Медицина має бути максимально наближена до людей, до місця їхнього проживання, щоб кожен міг вчасно отримати професійну медичну допомогу і, як наслідок, – щоб було врятоване життя. Сьогодні ж через відсутність якісної медицини, через відсутність належного державного фінансування багато людей залишаються без медичної допомоги і, як наслідок, або стають людьми із інвалідністю, або помирають.

Моє завдання – збільшити видатки державного бюджету на фінансування медицини і освіти, тому що у сучасному світі здоров’я і знання – це основне, аби бути конкурентоздатними, успішними та розвиватися.

На завершення Олег Ляшко привітав присутніх з травневими святами, Днем Перемоги і заявив, що Радикальна партія ніколи не підтримає закон про скасування свят 8 Березня, 1, 2 та 9 Травня.

Фото Сергія ХІМІЧА