По «АТО» у Вербці

– Чоловіка із рушницею у віддаленому селі Чечельницького району штурмував столичний, а не наш КОРД, бо вінницький спецзагін лише 27 квітня успішно здав іспити, — розповів Юрій Педос. – І головне в цій «перестрілці» те, що ми діяли за чітким алгоритмом. Адже минулого року в одному з регіонів України загинуло двоє поліцейських та ще кілька було поранено при схожих обставинах, коли вони самотужки спробували затримати озброєну особу. Після тієї трагедії Міністерство внутрішніх справ видало наказ, де розписані всі дії під час подібних ситуацій. І коли я оцінив на місці загрозу життю громадян та наших працівників, то доповів керівнику Нацполіції України генералу Князєву й викликав гвинтокрилом київський КОРД. І за 40 хвилин вони прилетіли… Бо спершу озброєний злочинець взяв у заручники свою дружину, погрожував їй, стріляв по жінці та поліцейському… В результаті спецоперації злочинця було затримано, ніхто не постраждав і життя були збережені… Це для нас результат №1, а не слава для КОРД з іншої області.

По наркографіті на стінах Вінниці

– Попередити і прогнозувати канали збуту наркотиків вкрай важко, бо це дуже рухливий і сучасний злочинний світ… Але ми над цим працюємо, бо днями вилучили 15 кілограмів конопель та 5 бойових гранат в одному із приміських сіл біля Вінниці, — зазначив генерал поліції третього рангу. – Це серйозний «канал», бо такої ваги наркотичної сировини давно не виявляли на Вінниччині… Перед цим було вилучено 2,5 кілограма наркотиків! Робота в цьому напрямку щоденна, а тому поширювачі дурману йдуть в Інтернет, соцмережі та «заходять» на молодь навіть через такі написи на стінах… Звісно, їх можна зафарбувати, але головне затримати «кур’єра», «дилера» чи продавця… І я дякую громадянам та, перш за все, батькам школярів Вінниці, які першими виявили ці написи та попередили поширення наркотику.

Про «кришування» повій поліцією

– Це ганебний факт і злочин! Бо правоохоронці порушили присягу і перейшли на бік злочинності, стали «перевертнями»! Тому моя реакція була жорсткою – звільнення і суд! — додав генерал Педос.

Про постріл у «свого» в сільській школі

– Службова перевірка ситуації, що призвела до пострілу із бойової зброї в колегу під час показового виступу в селі Рубань Немирівського району, виявила порушення інструкції по­ліцейським. І за це він був звільнений із МВС та за фактом порушене кримінальне провадження, — зазначив Юрій Педос. – Мій заступник після цього випадку отримав сувору догану, а ряд посадовців обласної Нацполіції – «неповну службову відповідність»… Адже бойова зброя не повинна була опинитись в навчальному закладі серед дітей! І через цей «людський фактор», прикру помилку виникла загроза життю колеги та всіх присутніх на уроці. Але обійшлось, і наш поранений в школі працівник вже переведений в лікарню Вінниці, його стан задовільний і життю ніщо не загрожує…

По «бендері» в Ямполі, якого обібрали поліцейські

– Я читав цей матеріал у «33-му каналі», та одразу після його появи в газеті наказав провести службову перевірку озвучених гостем Вінниччини фактів, — підтвердив генерал Педос. – Якщо ці явно незаконні та ганебні дії працівників поліції мали місце, то вони більше не працюватимуть у Нацполіції.

Також керівник обласної поліції додав, що під час травневих свят правоохоронці працюватимуть в посиленому режимі. Для цього всі підрозділи готові до забезпечення безпеки громадян під час проведення масових заходів.

Зокрема у вихідні та святкові дні щодобово службу нестимуть посилені слідчо-оперативні групи поліції, групи швидкого реагування та документування, вибухотехніки.

А «Ситуаційний центр» ГУНП працюватиме у позаплановому цілодобовому режимі. Найбільш масові заходи очікуються 9 травня – у 125 населених пунктах за участі майже 30 тисяч осіб. За порядком стежитимуть близько 600 поліцейських.

В обласному центрі під час проведення заходів нестимуть службу 200 правоохоронців, крім того, працюватимуть групи роз’яснення щодо використання забороненої символіки. Бо, згідно зі статтею 173-3 Адмінкодексу України, за виготовлення та пропаганду георгіївської стрічки передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собою  накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської стрічки або предметів, що містять її зображення. А за виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганду комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів передбачена кримінальна відповідальність згідно зі статтею 436(1) Кримінального кодексу України — обмеження волі строком до 5 років…