За хвилину з-за зачинених дверей грального закладу, котрий притулився на першому поверсі багатоповерхівки на вулиці Князів Коріатовичів, почулися звуки битого скла, ударів і сутички. Ще за мить двері відчинилися і хлопці, з котрими я перед цим досить мило спілкувалася, дуже швидко розчинилися у дворах. Тільки через півгодини з «розбомбленого» приміщення несміливо вийшло кілька підлітків. І побачили, що навколо весна, чудовий день і цілком реальне життя. Поліції не викликали. Господарі закладу на місце, де відбувався цей «екшн», так і не прибули. Що ж, воно й зрозуміло. Бо діяльність таких закладів де-юре — поза законом. Де-факто — їх є не один десяток тільки у Вінниці. І коли не спрацьовує закон, щоб припинити це беззаконня (даруйте за каламбур), тоді з’являються хлопці в медичних масках, котрі себе не називають.

– Цей рейд проти гральних закладів, мабуть, вже восьмий протягом останнього часу, — розповідали вони. — Поки наше законодавство недосконале, має багато шпарин, якими й користуються їхні власники, люди, котрі таким чином наживаються, то ми — націоналістично налаштована молодь — боремося з ними ось таким кардинальним чином. Цей заклад ми вже закривали, але, бачимо, тут вже відкрився новий, під назвою «Космолот», тому вирішили завітати вдруге. Чи є в них документи, чи ні — нас не цікавить. Для нас головне, щоб молодь сюди не ходила. Ну а господарям гральних закладів — фінансовий мінус за пошкоджене майно. Робітники таких закладів, як правило, офіційно не працевлаштовані, просять їх не фотографувати. Коли ми запитуємо їх, чому вони тут працюють, ті розгублено кліпають: «А куди піти? Альтернативи ж немає…» Тому дуже рекомендуємо правоохоронцям виписати власникам штрафи за це. Бюджет би поповнився.

– Вас підтримують?

– Звичайно! У коментах навіть адреси гральних «точок» залишають. Так що замовлень у нас не бракує. Так нам підказали наші друзі гральний заклад на проспекті Юності, в «Амагамі». Кілька місяців тому ми туди навідалися.

– Чи справді такі заклади працюють «під дахом» поліції?

– Іноді виникали такі підозри. Але коли поглянути на наш Кримінальний кодекс, то він дуже недосконалий. Та й реформи у поліції тільки розпочалися, тому ми свято віримо у те, що незабаром будуть зміни на краще. З іншого боку, за ігровий бізнес поліція не може притягнути до відповідальності. Хіба що може взяти ухвалу суду на вилучення електронних носіїв та комп’ютерної техніки, вилучають її, вилучають гроші, проводять експертизи, щоб довести, чи справді це гральний бізнес.

Зазвичай експертиза чомусь нічого довести не може, бо це звичайні монітори… Поліція нас не затримує. Коли ми навідувалися на точку на вулиці Київській, вони тільки сказали, що в них відкрите кримінальне провадження по цьому закладу. Розказали, що закрити одним махом всі точки немає можливості. Та й іноді з їхньою допомогою вдається розкривати крадіжки чи хуліганства. Їхня «клієнтура» дуже любить бавитися в комп’ютерні ігри.