– Ці жінки ромської національності представлялись працівниками «газконтори» і після умовної перевірки лічильника обіцяли пенсіонерам нову плиту за смішні 500 гривень! — розповів начальник Вінницького міськвідділу поліції Сергій Синявський. — Як тільки літні вінничани діставали гроші, цигани їх оббирали. Ці злочини почались на Вінниччині ще восени минулого року, і на останньому випадку ми їх затримали. Схему під «газовиків» застосовували дві жінки, 1988-го і 1986-го року народження. Бо шахрайки ходили квартирами, шукали літніх мешканців та без будь-яких посвідчень входили в довіру як співробітниці газслужби. На епізоді, по якому ми їх затримали, вони зайшли до пенсіонерки; поки одна циганка нібито перевіряла газовий лічильник, інша — вкрала з оселі 15 тисяч гривень. Згодом обкрадена вінничанка розповіла, що дві «конотопські відьми» знайшли усі її грошові схованки та заначки.

На щастя, псевдогазівниць швидко затримала поліція, і вкрадені гроші вони не встигли потратити. Коли циганок затримали, то жінки розповіли поліції явно завчену версію: «збирали гроші на кардіостимулятор для родича…» Гроші пенсіонери буцімто віддавали їм самі!

По двох затриманих «конотопських відьмах» суд Вінниці постановив арештувати їх на 60 діб чи випустити на волю під особисті зобов’язання та грошову заставу по 140 тисяч гривень! І одна із циганок фактично одразу вийшла на волю, родичі внесли багатотисячну суму… Але її невдовзі затримали слідчі Нацполіції із Хмельницького, де кримінальна пара також наслідила. Друга циганка сидить в СІЗО, бо не хоче ризикувати 140-тисячною заставою… Адже по Вінниці їй із напарницею вже інкримінують мінімум 6 епізодів із викраденням грошей у пенсіонерів.