Адже на Майдан Незалежності 1500 юних вінничан створили композицію «Небо над Європою» і вписали свій танець в Книгу Рекорднів України.

Все це бачили і вітали почесні гості свята – Президент Петро Порошенко і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман в компанії дипломатів, народних депутатів та міністрів із числа вінничан…

В цей вже 11-й для європейський для міста над Бугом день Президент явно був в ударі, бо зі сцени буквально випромінював оптимізм на нагадав про всі свої успіхи та досягнення за останні роки аж від першого Дня Європи у Вінниці.

– Україна дуже наблизилася до Європи. І останній рік також – особливий. Саме 1 вересня 2017 року вступила в силу ратифікована всіма 27 країнами-членами, всупереч перешкоджанням країни агресора – Російської Федерації, Угода про асоціацію з ЄС. Те, про що міряли мільйони українців, нарешті ми втілили в життя. 11 червня минулого року Європа відчинила двері для українців, започаткувавши безвізовий режим, задля якого ми зробили більше 144 реформ. Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі відкрила двері в Європу для українських виробників. І темпи зростання українського експорту в Європу в 2017 році складають майже 30%. За перший квартал цього року – ще 20%., – заявив 19 травня Петро Порошенко. – Згадайте, як нас лякали, що Україна стане на коліна, коли Росія як країна агресор закриє свої ринки для наших виробників. Сьогодні наші обсяги постачання товарів в Польщу майже дорівнюють Росії. Ми рішуче повертаємось в Європу, до європейської родини народів. Повертаємось, бо Україна завжди там була…

А сенсацією для Вінниці стала заява «Першого» про підписання саме 19 травня Указу про відкликання представників України з усіх статутних органів СНД зі словами «Нам там немає більше що робити! Ми рухаємось разом в Європу. І наша молодь точно буде жити в Україні – члені Європейського Союзу!»

Водночас, прем’єр говорив із земляками не про успіхи, а про найбільш болюче питання – про гроші…

– Це не просто день і не просто свято! Бо всі ми мріяли про Європу не як про красиву картинку, а перш за все про європейські кульні цінності та високі стандарти життя. І я вас запевняю, що ми боремось сьогодні за них щодня, – звернувся до вінничан Володимир Гройсман. – Пам’ятаю, як ми починали відзначати цей день у Вінниці. Він був для нас особливим. Ми говорили про те, що готові важко працювати, щоб наше рідне місто було комфортним, сучасним, щоб кожен: від маленької дитини до людини поважного віку міг знайти своє місце у нашому прекрасному місті. І нам це вдалося. Сьогодні перед нами стоять нові завдання. Вони полягають в тому, що українці повинні жити краще, вони цього заслуговують. Ми повинні все зробити для того, щоб Україна стала не просто членом Європейського Союзу, а сильним членом ЄС, країною з сильною економікою, сильною армією і заможними людьми. Я вірю в те, що у нас є сили й можливості це зробити!»

В свою чергу мер Вінниці подякував громаді за роботу, сплачені податки та цікаві ідеї розвитку найкомфортнішого міста в Україні.

– 4 роки поспіль нашу Вінницю визнають найкомфортнішим містом країни і зроблено справді багато! – вважає Сергій Моргунов. – І на прикладі Вінниці та місцевого самоврядування ми показуємо як треба будувати школи, реконструювати дитячі садочки, стадіони, капітально ремонтувати дорого, сквери, проспекти і продовжувати реформу транспорту. Я впевнений, що це заслуга, в першу чергу, громади, кожного вінничанина, всієї вінницької команди! І ми не будемо зупинятися на досягнутому».

До речі, жодних акцій протесту чи плакатів невдоволення Президент і Премֹ’єр від земляків на День Європи не побачили і не почули… Зате була «Алея селфі», де кожен хотів зробити на мобільний фоточку із Порошенками чи Гройсманами… А одна бабуся буквально молила рекордну президентську охорону «Хоч оком раз глянути на Петра, бо помру і його не побачу…» І кремезні «бодігарди» Порошенка таки підняли її на руки для огляду… Але чи все дійсно так добре в країні, як це обіцялось зі сцени свята? Дійсно ні… Бо перш за все до Гройсмана під час його прогулянки із дружиною по Соборній та біля Вежі намагались потрапити на зустріч тет-а-тет більше десятка «прохачів» від багатодітної мами з приводу операції для дитини до жінок із Медвідки по «калинівських» ремонтах своїх хат… Так само вінничани «атакували» міністрів-земляків із десятками особистих проблем від лікування для АТОвців до перегляду жалюгідних пенсій! Може тому, променад перших осіб України раптово завершився у кав‘ярні на Європейській площі, де явно чекали Порошенка і Гройсмана із дружинами…

А після офіційної церемонії найцікавішими локаціями Дня Європи став рекорд стронгмена Сергія Грачова, який біля планетарію в парку за 57 секунд «вручну» протягнув автобус на у 17 метрів 40 сантиметрів вагою, майже, 14 тон.

А за годину вінничани і гості свята слухали диво –спів королеви Лемківщини – Христини Соловій. І ця маленька зірка із великим талантом із «Голосу країни» співала наживо, сильно і міцно тримала тисячну глядацьку публіку своїм голосом та мелодіями.

А розчаруванням вечора 19 травня на День Європи стали мега-зіркові команди із Ліги Сміху – «Стояновка» і «Загорецька Людмила Степанівна». Бо на хітменів свята під Вежею зібрались тисячі глядачів, але окрім коротких 25-30 хвилинних виступів із давно відомими жартами Вінниця більше нічого не побачила… Хіба що свіженька тема від львів’ян про «Смішні цигарки на Тяжилові», за які можуть посадити надовго, площу таки розвеселила…

А вже пізно увечері, коли Президент із свитою полетів на Київ Володимира Гройсмана бачили в трамваї №6 На Вишеньку в компанії мера… Кажуть, так прем’єр провів 19 травня своєрідну ревізію ремонту 3-ї частини проспекту Космонавтів, на який свого часу «вінничани» з Кабміну для Вінниці підкинули з держбюджету грошей на реконструкцію…