А суперсучасне обладнання та операційний блок вартістю понад 200 мільйонів за два роки мають рятувати життя 980 тисячам вінничан – мешканців Північного госпітального округу Вінниччини. Паралельно в Італії та Німеччині готують лікарів «швидкої», які зможуть працювати в новому корпусі із складною медичною технікою.

– Загалом площа нашої лікарні після здачі цього відділення виросте на 25%. На другому поверсі буде відділення інтенсивної терапії з окремими блоками за всіма міжнародними стандартами, на третьому поверсі операційний блок на 4 операційні, – розповів головний лікар міської клінічної лікарні ШМД Олександр Фомін. – Перший поверх буде великою приймальнею із діагностикою і «швидка» буде заїздити прямо у приміщення для комфорту пацієнтів… Другий поверх – сучасне відділення реанімації на 18 робочих місць. Третій – ургентний оперблок на 4 операційні та зала телемедицини. Загальний кошторис проекту 260 мільйонів і це має бути краща лікарня на Вінниччині для порятунку життів вінничан… Звісно, тут будуть застосовані сучасні технології, куплена найкраща техніка, але роль лікаря ніхто ще не відміняв. Тому наші співробітники весь час проходять стажування за кордоном в лікарнях швидкої медичної допомоги. Зокрема у місті Неграр біля Верони в Італії нині троє наших лікарів на навчанні. Також плануються нові стажування в Любеку,  Німеччині.

Будівельні роботи розпочали восени минулого року. Нині ця лікарня щороку приймає понад 50 тисяч пацієнтів. В рамках медичної реформи Вінниця стає центром північного госпітального округу із майже мільйоном населення із 12 районів та 22-х ОТГ.

– До кінця 2018-го планується завершити основні будівельні роботи, а в наступному виконають внутрішні ремонти, закуплять і змонтують обладнання. В цій лікарні будуть застосовані принципи «чистих приміщень» та повноцінне «робоче місце», –  додав мер міста Сергій Моргунов. –  Кожне ліжко інтенсивної терапії буде повноцінним робочим місцем бригади – оснащене дихальною, слідкуючою, лікувальною і лабораторною апаратурою, необхідною для надання допомоги пацієнтам. Раніше необхідне обладнання для реанімаційних заходів переносилося від одного ліжка до іншого у разі потреби…