Про цю шокуючу подію стало відомо 17 травня, коли народний депутат України Олександр Домбровський написав у соцмережі про несподіваний візит поліції до квартири свого помічника.

– У квартирі мого радника Максима Царенка, який працює у Верховній Раді, був проведений обшук Національною поліцією. Формальний привід для обшуку — місяць тому в одній зі шкіл Вінниці пропали телевізор, комп’ютер і монітор, — зазначив парламентар із фракції БПП Домбровський. – З цього приводу маю дві версії:

Перша – це цинічний початок виборчої кампанії за принципом «бий своїх, щоб чужі боялися».

Друга — кричуща некомпетентність правоохоронців! Сподіваюсь на 2-й варіант.

До речі, обшук у Максима Царенка проводять уже вдруге. Перший був за часів Януковича – у 2013 році, коли вся репресивна машина тодішньої влади була спрямована на дискредитацію мене як політичного опонента будь-якими методами. Як сталося, що історія повторюється зараз? Привід – просто неймовірний. Максим Царенко – надзвичайно порядна людина, історик-науковець і справжній герой. За виняткову особисту мужність і героїзм, сміливі та рішучі дії, виявлені при рятуванні дітей в умовах, пов’язаних з ризиком для життя, він нагороджений найвищою у 1995 році нагородою України – зіркою «За мужність».

Цією зіркою в Україні було нагороджено лише дев`ять громадян, із них сім – посмертно. Рятуючи дітей від вибухового пристрою, Максим Царенко втратив руку та око. А тепер – УВАГА! За версією поліції, ця людина зламала вікно та винесла величезний телевізор та іншу техніку та зберігає її вдома! Звісно, в ході обшуку нічого із вкраденого знайдено не було. Але сам факт обшуку шокує! В будь-якому разі гарантую жорстку відповідальність для організаторів і виконавців цього «дійства».

Сам Максим Царенко так прокоментував обшук:

– 21 травня у ГУНП Вінниччини керівники обласної та міської поліції офіційно вибачилися за непрофесійні дії своїх підлеглих, — зазначив Максим. – Юрій Педос і Сергій Синявський визнали, що слідчі помилились і мали явно хибну інформацію про цей злочин та його можливих виконавців. Адже як так може бути, що Царенко із протезом руки віджимає вікно і краде «беушну» плазму 42-ї діагоналі, ноутбук та монітор на загальну суму 15 800 гривень… І це після того, як Царенко разом із народним депутатом Домбровським через Кабмін та ВР пробивають цільову субвенцію на купівлю комп’ютерної техніки для школи на 200 тисяч гривень! Ось такий анекдотичний обшук був у мене…