– Нам обіцяли, що все відновлять та відремонтують, але слова свого чиновники не дотримали. Спочатку трохи допомогли з шифером, щоб дахи не текли. Також видавали вікна та скло. А ось всередині всі будинки потріскані, балки вигнуті, стелі падають. Поодиноким людям зроблено ремонт, деякі й досі чекають, бо більшість мешканців села — пенсіонери, які не мають сил та коштів для таких ремонтів, — з обуренням казали мешканці Медвідки нашому журналісту. — А ті, хто самотужки виконав ремонти, компенсацію за чеки так і не отримали. Люди погрожують не йти на вибори, які незабаром будуть. До голови Вінницької РДА та його заступника ми неодноразово звертались по допомогу, але безрезультатно. Куди поділись виділені на ліквідацію біди кошти? Просимо видати на руки акти виконаних робіт, дефектні акти, кошториси. Та чомусь цього не роблять. Чому у сусідній Павлівці людям дійсно допомогли, а нам ні? Чому до цих пір у громаді не провели збори людей, про які ми просили через газету?

Ще за кілька годин до початку святкування Дня Європи місцеві жительки Юля, Шура, Людмила та Галина приїхали до Вінниці. Між собою жартували, що заради цієї поїздки не встигли корів подоїти. А одна із жінок навіть череду пропустила, то ж довелось наймати людину замість себе. Із собою в руках мешканки Медвідки тримали звернення, яке чомусь відразу викликало підозру у правоохоронців, тож вони цікавились у жінок, чи не готують тут для перших осіб країни якусь провокацію. Але ця версія не підтвердилась.

Тож коли Володимир Гройсман після вступного слова пішов «у люди», селяни крізь тісний щит охорони та бажаючих сфотографуватись проривались до нього. Та вдалось це зробити лише одній із них — Галині. Жінка встигла лише сказати, що у їхньому селі так і не ліквідували до кінця наслідків вибухів на арсеналі.

Натомість Володимир Гройсман пообіцяв допомогти, а звернення людей забрав його помічник. Після такого жесту у жителів Медвідки з’явилась надія, що їхні проблеми нарешті вирішать. Мовляв, Прем’єр-міністр – людина слова і нарешті спинить безвідповідальність підлеглих.

Втім, замість обіцяного дзвінка із Києва до селян зателефонували із Вінниці. Виявляється, що їхнє звернення віддали до Вінницької РДА, і хтось із чиновників пообіцяв приїхати та подивитись на будинки скаржників.

Вікторія Снігур