Адже серед рекордної кількості питань буде пакетне голосування за вручення нагороди від громади Вінниччини та по 5 тисяч гривень! Але в списку 11-ти «заслужених» буде лише 8 фронтовиків і троє подолян із мирного життя. Бо решта кандидатур на відзнаку від окремих партій, політиків та ОДА вперше потрапили під прес обговорень, і дійшло до того, що голові комісії – першому заступнику голови ОДА Андрію Гижку – опоненти рекомендували «йти в АТО і замінити хлопців на передовій…»

– Остаточне засідання комісії визначило, що відзнакою будуть нагороджені 8 учасників АТО і троє досить відомих вінничан не з фронту. Дискусія по Каноніку і Мезєнєву нічого не дала, бо проти них був серйозний супротив, — розповів про фінальний список «заслужених» депутат облради від «Свободи» Андрій Вигонюк. – І навіть особиста присутність Петра Каноніка на останній комісії ніяк не вплинула на голоси за його кандидатуру. Мовляв, до його військового минулого є питання, і навіть звучали пропозицію до Гижка звернутись в СБУ за поясненнями і довідками на Каноніка.

– А як депутати сприйняли «Гижка в АТО»?

– Я розумію, що це був емоційний виступ Людмили Щербаківської… Водночас, депутатство чи посада в ОДА не є «бронню» від участі в АТО, і приклад багатьох депутатів та посадовців Вінниччини, які нині воюють на фронті, показав, хто є хто… До речі, серед нагороджених 15-го червня будуть такі наші земляки!

У свою чергу, перший заступник голови ВінОДА, якого «бютівці» відправляли в АТО за супротив окремим кандидатам, так прокоментував цей скандал із «заслуженими»:

– Коли мені закидають, що ОДА «лобіювало» 5 кандидатів, то я показую лише 2-х, які пройшли на сесію – це колишній воєнком і учасник АТО і пан Прус від муздрамтеатру, — зазначив Андрій Гижко. – По людях із списку 29-х, до яких були запитання, пройшли відкриті дискусії та голосування на комісії… І все було максимально чесно! Так, кандидатура Петра Каноніка, яку підтримували окремі депутати, не пройшла… Тому сталась істерика, і мене вже відправили «воювати в АТО!» На це я відповів, що краще б дивились за своїми депутатами, за свастикою на стадіонах і шубами на фронті… Сподіваюсь, що   15-го червня на сесії не буде повторення цього політшоу, бо не всі депутати прийдуть на голосування.

Чи проголосують опозиційні фракції облради за список із 11-ти вінничан, які залишились у фінальному проекті рішення «За заслуги перед Вінниччиною», стане відомо у п’ятницю…