На 1 липня назріває конфлікт між фронтовиками і обласними «автобусниками», бо перевізники вирішили більше не возити атовців безкоштовно. Мовляв, нам не компенсують цю пільгу, а тому воював — не воював – плати і їдь!

У свою чергу, фронтовики перечитали всі закони про пільги для УДБ – учасників бойових дій та зібрались 1 липня влаштувати «виховну годину» на обласних автобусних маршрутах… Чи дійде до бійки, повісток «автобусним генералам» та депутату-перевізнику Сергію Кривешку – стане відомо в перший день липня…

Бо поки що йде війна нервів, оголошень і читання всіх підзаконних актів про монетизацію, пільги та відшкодування за перевезення ветеранів, інвалідів та дітей із багатодітних родин.

– Ніхто нікого бити не буде! Але ми готуємось до сюрпризу для окремих перевізників, які самостійно прийняли рішення більше не возити безоплатно учасників АТО, — зазначив ветеран війни та працівник відділу ВінОДА у справах учасників АТО Андрій Грачов. – Зокрема я не виключаю, що в автобус на 30 місць 1-го липня сяде 30 атовців та поїдуть до кінцевої маршруту… І так по всіх районах! Нас лякають, що автобуси в цей день не вийдуть на лінії та нас проклянуть бабусі із городиною й решта пасажирів. Але ми готові відстоювати свої законні права та повідомили Сергія Кривешка із колегами, що «самодіяльність» із скасуванням пільг для фронтовиків у них не пройде… Цікаво, що у Вінниці серед міських маршрутників такої проблеми не існує…

– Це не про Вінницю, у нас такого не буде. І наші перевізники не скасовують пільгу на проїзд для атовців. Більше того, ми досі допомагаємо фронту, возимо власним транспортом харчі та все необхідне на передову. Чому таке рішення прийняла обласна спілка — важко сказати… — вважає керівник ГО «Маршрут» Олександр Гота.

І вже у Козятині днями стався не перший і не останній конфлікт щодо атовця у маршрутці, якого водій намагався висадити із автобуса за несплату проїзду.

Водночас, за словами директора департаменту соцполітики ВінОДА Наталі Заболотної, на сьогодні у Вінницькій області перебуває 152736 осіб, які мають право на пільги з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах. Із загальної кількості зазначених осіб пільгових категорій на Вінниччині проживають 54427 громадян, яким під час відповідного розрахунку компенсація готівкової виплати буде збільшена на 20%. Йдеться про дітей з багатодітних сімей, учасників бойових дій та інвалідів війни, які мають право на міжміський проїзд.