Мабуть, тому, що на засідання винесли рекордну кількість питань — 85! Тому із 57-ми депутатів одні з насолодою кнопкодавили, інші – демонстративно виходили із зали та зривали голосування!

Але спершу депутати від фракції УКРОПу вийшли до трибуни в чорних футболкaх із нaдписом #FREESENTSOV на знак підтримки політичного в’язня Олегa Сенцовa тa всіх українців у тюрмах Росії. А далі був «десерт» — звіт голови ОДА Валерія Коровія, що разом із запитаннями і компліментами тривав більше години.

Варто зазначити, що губернатор «не лив води» і чітко по датах, подіях та цифрах звітував, що зроблено ним на 85% від обіцяного рік тому та тому, що не збулось…

Тому у звіті голови звучали шокуючі факти по ліквідації наслідків вибухів у Калинівці, по «бойкоту» призову до ЗСУ, по зменшенню населення області на 300 тисяч осіб та 300 тисяч «тіньових» працівників «сірого сектору» Вінниччини… Із приємного — заява голови ОДА, що до кінця року у Вінниці нарешті запрацює новий хірургічний корпус Вінницької обласної лікарні ім. М. І. Пирогова. Бо для купівлі чергової партії медобладнання уряд днями виділив 97 млн. гривень, а область додасть ще 10%.

Окремо говорили про отруєні річки в Шаргороді та Хмільнику, про зарплати в 9 тисяч на селі та 7,5 у промисловості, 15600 гривень для успішних сімейних лікарів та зміну статутів лікарень, щоб ведучі хірурги на цьому тлі не стали «бідняками»…

Також Коровій заявив, що розганяє управління ОДА комунального майна як непотрібне і передає повноваження новому відділу в облраді… Бо, мовляв, тут цілий букет проблем – від шпилю перед ОДА до концертного залу ВДТ.

Не дивно, що за відсутності кількох гострих спікерів після звіту пана губернатора почали хвалити як «кращого за всі часи Незалежності голову ОДА!»

Цікаво, що в цей час лише пара одіозних депутатів демонстративно покинули залу… А сам Коровій на це визнав, що спілкується зі всіма, окрім відвертих радикалів та депутатів без його особистої поваги. Варто зазначити, що «словесним медом» губернатора на сесії «мастили» майже всі — від депутатів аграріїв до Опоблоку та «ляшківців»…

Паралельно кілька депутатів нахабно кнопкодавили, і саме під час «директорських боїв». Це відомий радикал Сергій Кривешко і екс-регіонал Юрій Яремчук! Дивно, але «продавлені» рішення приймались часто на межі в 42 голоси, і нікого, окрім журналістів, це не обурювало? Може, тому, що всі так переживали 15 червня на сесії за долю призначення керівників серйозних комунальних закладів.

І «на грані фолу», за словами губернатора Коровія, та часто лише із 2-3-ї спроб підтримувались комусь «рідні» та «свої» кандидатури директорів! Окрім однієї!

Мабуть, зіграла свою роль доленосна обмовка голови ОДА «Лікарня Тімірязєва» замість «Бібліотека Тімірязєва», бо вже за мить після проваленого голосування з балкону від книголюбів звучало «Ганьба»! Адже після таємнoгo гoлoсування в колективі oчoлити Вінницьку oблaсну бібліoтеку Тімірязєвa мала шанс Лариса Сеник – заступник директoра. Але її кандидатуру депутати провалили, і поки що кадрових змін у колективі Наталії Мoрoзoвої, яка oчoлює «Тімірязєвку» з 2007 рoку, не буде?!

Водночас керівником у Вінницький oбласний крaєзнaвчий музей oбрaли Кaтерину Висoцьку. Генерaльним директoрoм Вінницькoї oблaснoї філaрмoнії ім. М.Д. Леoнтoвичa  став Aнaтoлій Левицький. Директoрoм Вінницькoї oблaснoї бібліoтеки для дітей ім. І.Я. Фрaнкa – Тетяна Мрищук. Директoрoм Вінницькoї oблaснoї бібліoтеки для юнaцтвa – Тетяна Пісна. Директoрoм кoмунaльнoї oргaнізaції «Вінницький oблaсний центр нaрoднoї твoрчoсті» – Тетяна Цвігун. Кoнтрaкти з керівникaми в гaлузі культури уклaдaються термінoм нa 5 рoків.

Також депутати із 3-ї спроби та вмовлянь підтримали призначення директором Вінницького обласного молодіжного центру праці Петра Гордійчука.

І окремо звучала на сесії скандальна тема «заслужених», бо із 29 кандидатів у фінал на сесію вийшли 11 – 8 військових і троє із мирного життя.

Але один із кандидатів, який «пролетів» повз відзнаку, на свій день народження зібрав активістів та пішов на штурм дверей сесійної зали! Це Петро Іванович Канонік, що разом із Світланою Бевз та однодумцями вимагали скасувати як незаконне рішення комісії по 11 кандидатах на відзнаку «За заслуги перед Вінниччиною» і зняти його із сесії. Але депутати все одно проголосували.

Після цих центрових сесійних питань частина депутатів втратила інтерес до засідання та у п’ятницю, 15-го, мабуть, вже думала про відпочинок, ставки, шашлики і літні відпустки? Тому за решту проектів рішень голосували швидко і без скандалу…