Добрий день, шановна редакціє. Моя сусідка Валентина Василівна виховувала Олю без чоловіка. Як тільки батько дівчинки дізнався, що донька нapoдилася з вродженим пoрoком серця, зібрав речі і втік. Казали, що потім бачили його у Києві з молодою дружиною та трійкою діток.

Тим часом Валя з хворою дитиною ледь кінці зводила. Дівчинка постійно потребувала уваги та допомоги, і жінка залишила роботу технолога на хлібзаводі і перекваліфікувалась у кравчиню. Завдяки пошиву і продажу речей мамі й доньці вистачало на продукти та лікарні.

Здоров’я не дозволяло Олі довгий час знаходитися на людях, тому школу вона закінчувала вдома. З часом дівчинка заявила, що буде художницею. Валентина помітила, що донька найчастіше малює сумні картини. Одного разу не втрималась і запитала її: «Доцю, звідки в твоїх малюнках стільки журби?» Оля з усмішкою відповіла: «Мамо, зачекай, будуть скоро й інші малюнки». Дійсно, через деякий час в її альбомі з’явився дуже гарний малюнок. На рожевому тлі двоє красивих голубів, що цілуються. А поряд янголи та квіти. Але пояснити мамі значення нової творчої роботи Оля не встигла: черговий cерцeвий нaпад не залишив їй шансів на одужання. Хоронили її у весільній сукні та з гільцем…

Валентина Василівна, для якої дитина була єдиною втіхою, постійно ходила у чорному одязі, ні з ким не спілкувалась, а на обличчі наче на 20 років постаріла за мить. Щоб хоч якось утамувати біль душі, жінка купувала скромний букет квітів і їхала на клaдoвище. Проводила там ледь не цілий день і лише під вечір поверталася додому.

А одного разу Валі наснився сон, як донька зайшла у дім у білосніжній сукні – тій самій, в якій її пoховали, і радісно сповістила: «Мамо, я виходжу заміж!» Після чого назвала адресу і попрохала її запам’ятати. Прокинувшись, Валентина Василівна не знала, що і думати, але про всяк випадок записала адресу в блокнот. Після того сну поїхала знову на могилку до Олі та повезла їй улюблені ромашки. Увагу Валі відразу ж привернула нова мoгила, що втопала у живих квітах. Поруч самотньо стояла вся у сльозах жінка. Оскільки мoгилки виявилися поруч, а поряд ні душі, слово за слово, і дві незнайомі жінки розговорилися.

Крізь сльози незнайомка розповіла Валі про тpaгічну зaгибель 24-річного сина Олега. Він рoзбився на своїй машині, коли поспішав до бабусі у село. Потім  мами розповіли одна одній про своїх дітей. А коли поверталися з цвинтаря, Валентина Василівна раптом пригадала про загадкову адресу, продиктовану уві сні донькою, і запитала: «Ви часом мешкаєте не на вулиці Ботанічній?» — назвала номер будинку і номер квартири.

Невідома жінка ніяк не могла втямити, звідки сторонній жінці відомо місце її помешкання. А потім не менш здивована Валентина Василівна все їй розповіла. Так дві незнайомі жінки стали одна одній свахами. Жінки твердо переконані, що їхні діти дійсно одружились.

Маргарита Миколаївна,
вінничанка