Ця шокуюча історія стала публічною 27-го червня, коли 40 депутатів Вінниці на сесії проголосували «за» прийом у комунальну власність міста річкового порту та всіх його плавзасобів!

Звісно, що порт на березі Південного Бугу — це дуже привабливий і престижний шматок набережної в самому центрі Вінниці за адресою: вулиця Миколи Оводова, 64… А ось із наявністю плавзасобів одразу стався скандал із кримінальним відтінком! Адже виявилось, що із списку вінницьких катерів, буксирів, барж і земснаряду візуально є лише теплоходи «Микола Пирогов», «Ляля Ратушна» та мобільний причал на міні-баржі… А де такий потрібний замуленому Бугу земснаряд та ціла флотилія буксирів і барж — нині встановлюють посадовці, депутати та поліція… Бо вийшло так, що із приватної у державну власність передадуть лише залишки колишнього річкового флоту Вінниці…

Вже після рішення сесії ВМР директор департаменту комунального майна Ігор Шутак розповів, якою буде інвентаризація всього наявного майна і де решта плавзасобів… Вкрали їх чи банально здали на металобрухт?

– Є рішення суду про визнання державної власності. Ми хочемо знайти це майно і забрати його в комунальну власність. Із того всього переліку, який зазначений у проекті рішення, ми бачимо тільки два плавзасоби: катери «Ляля Ратушна» і «Микола Пирогов». А де решта? 4 буксири, 3 баржі та земснаряд? – зазначив Ігор Шутак. — Тому ми вимагаємо, щоб нам надали офіційний документ із переліком рухомого і нерухомого майна річкового порту… А головне — пустили на цю територію для проведення в натурі інвентаризації спільно з представниками державних органів. Бо нас туди поки що до рішення сесії не пускали… І лише тоді, коли ми зареєструємо право комунальної власності на це майно, то зможемо говорити лро ремонт всім відомих катерів «Пирогов» та «Ляля Ратушна»… А також перспективи річкового порту Вінниці. Я вже не кажу про бюджетні гроші на цей об‘єкт … Бо хоч офіційно в рішенні сесії від 27 червня міська рада погодилася взяти у комунальну власність буксир «БК-541», теплохід «ПТ-76», теплохід «Л. Ратушна», теплохід «М.Пирогов», буксир «БК-208», баржі «2646», «2647», «2642», «2644», «2649» та земснаряд «ЧЗС-3»… реально, окрім 2-х катерів та причалу на баржі, ніхто із вінничан давно не бачив!

Про «дефіцитний» земснаряд, який нині б дуже пригодився місту для розчистки русла Південного Бугу, ходять розмови про його навмисне чи випадкове затоплення… Втім, не виключено, що земснаряд банально здали у брухт?

Так само ревізія у річковому порту Вінниці на Оводова, 64 має встановити, чи справді одна із барж нині стала відомим кафе на воді?

І після цієї жорсткої ревізії міськрада Вінниці має звернутись до 2-х міністерств Кабміну для погодження передачі наявного майна в комунальну власність міста. Цікаво, що із списку колишнього майна річковиків реально потрапить в угоду на затвердження Кабміну?