Ця резонансна НП, що сталася минулого тижня у людному місці, біля ресторану «Макдональдс», набула шаленого резонансу не лише у Вінниці, але й облетіла Україну, за подіями слідкують навіть за кордоном, бо постраждалі – сім’я з Об’єднаних Арабських Еміратів, які з початку війни на Донбасі підтримують наших захисників і приймали їх у себе на реабілітацію. Тому серед захисників постраждалої сторони – волонтери та атовці зі всієї України. «Кіборги» звертаються до мера Вінниці, щоб узяв цю справу під особистий контроль, адже йдеться про репутацію усього міста.

Чи міг у проєвропейській Вінниці виникнути конфлікт через расову нетерпимість або на релігійному грунті – цим питанням нині переймається уся мусульманська спільнота України, а українці в Еміратах відстежують, чи захищені законом тут іноземці.

– Олена Полякова – корінна вінничанка, але вже багато років живе в Арабських Еміратах. Вийшла заміж за місцевого жителя. Там її сім’я ще з початку війни підтримувала Україну, тамтешнє земляцтво запрошує на відпочинок українських воїнів, завжди радо і щедро їх зустрічають та допомагають. Чоловік та діти Олени серед цих патріотів.

Нещодавно Олена з сім’єю приїхали у рідну Вінницю. Вони довго чекали цієї нагоди, жінка сумувала за малою батьківщиною, розповідала подругам, як хоче надихатися рідним вінницьким повітрям.

І ось на третій день по приїзді, ввечері 4 липня, Олена зі своїми хлопцями поверталася додому після зустрічі із друзями. Діти захотіли морозива, і сім’я зупинилася біля «Макдональдса» на проспекті Юності. Поки чекали на замовлення, чоловіка та 16-річного сина Олени жорстоко побили нетверезі незнайомці….

– Середній син попросив морозива у «Макдональдс», але там була перерва. Я втомилася і пішла з молодшим сином додому. Двоє старших дітей залишилися з татом чекати. Тільки я зайшла додому, телефонує середній син і в істериці розповідає, що б’ють батька і брата. Не знаю, як я летіла назад, дорогою ще викликала поліцію. Прибігла і побачила чоловіка на землі, він блював кров’ю… Старший син, у синцях, нахилився над татом. Поряд стояло багато молоді, але ніхто не допоміг, не зупинив кривдників, а лише знімали все на мобільні телефони… — розповіла Олена Полякова.

Уже тиждень чоловік Олени на лікарняному ліжку. У нього черепно-мозкова травма, струс мозку, забій грудної клітки, вибиті ніс та зуби.

Ось що він згадує про ті події:

– У ресторані була перерва. Ми підійшли до віконечка, де «Макдрайв», замовили морозиво. Я відійшов покурити, а син залишився чекати. Тут з-за дверей вийшли двоє чоловіків і почали чіплятися до старшого сина, бо той зігнувся шнурки на кросівках зав’язати. Я запитав, що вони від нього хочуть. Натомість, інший почав лаятися, чому я тут палю, хотів вибити сигарету. Почалася бійка. Я впав, але вони далі продовжували бити по голові. Не відчував свого тіла, лише чув голос сина, він кликав на допомогу. Я думав — його б’ють, але не міг підвестися. Син нахилився, щоб припідняти мені голову, один з нападників хотів мене вдарити ногою, але попав у малого… – пригадує Ферас Аль Хурані.

Як згодом стало відомо, у старшого сина Олени лікарі діагностували струс мозку, дитина зараз на лікуванні. У середнього сина, на очах якого били тата і старшого брата, психологічна травма. Мама каже, що хлопчаки навіть на вулицю бояться виходити…

Поки правоохоронці проводять розслідування, Олена вирішила сама знайти тих, хто скривдив її рідних.

– Один з них кричав, що йому нічого не буде, бо він завуч у 10-ій школі. Я зайшла на сайт цієї школи, але там завуч жінка, тому почала шукати його на сайтах інших навчальних закладів. Серед вчителів іноземної мови 13-ї школи упізнала другого нападника. Я була шокована, що мого чоловіка і мого сина бив учитель… — обурена Олена.

У ЗОШ №13 здивовані, що їхній колега міг стати співучасником такої ганебної ситуації.

– Цей вчитель вищої категорії, має гарну характеристику, його люблять учні, ніколи не мав конфліктів ні з дітьми, ні з батьками. Це на нього не схоже, щоб він міг завдати шкоди іншій дитині. І расистських поглядів у нього ніколи не спостерігалось, він сам має німецьке коріння і дуже толерантний до іноземців, — розповіла директорка школи Світлана Лученко.

У департаменті освіти ВМР повідомили, що знають про участь їхнього колеги у бійці і готові вживати заходів.

– Після офіційних висновків правоохоронних органів буде створена комісія, проведене службове розслідування. Як на мене, після такого інциденту вчитель більше не повинен працювати з дітьми, — каже заступник директора департаменту освіти Ірина Божок.

У поліції повідомили, що вже ведеться досудове розслідування за статтею 122 частина 1 «Умисне нанесення тілесних ушкоджень середньої важкості» і вирішується питання щодо внесення у ЄРДР кримінального провадження за статтею «Хуліганство, вчинене групою осіб», за що зловмисникам може світити до 5 років позбавлення волі.

Нашому кореспонденту вдалося знайти тих двох педагогів, яких звинувачують у побитті сім’ї з Еміратів. Вони розповіли свою версію подій:

– Того вечора дещо святкували з товаришем у кафе. Поверталися додому, але вирішили ще випити кави у «Макдональдс». Коли вийшли на вулицю, побачили чоловіка, який курив у громадському місці, зробили зауваження. Хотів вибити цигарку, але не попав. Почалася бійка. Він кинув мене на асфальт і почав душити. Я намагався відбитися. Де там взялися діти, не знаю, не пам’ятаю… — розповідає вчитель. — Написав зустрічну заяву, що цей чоловік, який називає себе потерпілим, намагався мене вбити, бо я ледь не втратив свідомість, як він мене душив.

У мене 20 років педагогічного стажу, працював завучем, мене всі знають як адекватну людину, а тут з мене зробили якогось монстра, який іноземців та дітей б’є. Хоча це була просто сутичка між двома дорослими чоловіками.

Інший учасник бійки — один із тренерів ДЮСШ – теж обурений, що із побутового конфлікту хочуть зробити міжнаціональну, расову ворожнечу:

– Двоє дорослих чоловіків побилися, таке мало не щодня трапляється. Я спочатку їх розбороняв, бо побачив товариша лежачого, усього в крові, він не міг дихати. Вже коли вони обоє піднялися з асфальту, ми хотіли йти, але той наздогнав, і знову почалася бійка. Десь з’явилися діти, їх ніхто навмисно не зачіпав, а коли почалася колотнеча, вже не було видно, хто де. Чому в цю ситуацію втягують атовців, скільки можна ними прикриватися? Ми не питали національності, віку чи якихось інших даних, просто зробили зауваження, щоб не палив. Хотів би подивитися, чи в Еміратах можна так вільно палити у громадському місці, — каже тренер.

Обоє чоловіків просять не називати їхніх імен, щоб уникнути самосуду, до якого схиляють потерпілу сторону деякі активісти у соцмережах. Запевняють, що готові зустрітися із гостем з Еміратів, щоб цивілізовано вирішити усі питання.

Наші журналісти й надалі будуть відслідковувати цю резонансну справу.