Угода про асоціацію між Україною та ЄС набула чинності, і це значно полегшило налагодження співпраці в освітньому, культурному, бізнесовому та багатьох інших секторах. Можливості відкритих кордонів стирають межі та відкривають новий простір для особистих, комерційних та суспільних досягнень.Тому ми будемо публікувати успішні історії бізнесу на Вінниччині і те як наші земляки виходять на європейський ринок.

Перша наша розповідь про Дмитра Бутенка – власника ферми, де вирощують та готують равликів.

-До 2009 року я мав успішний у Козятині бізнес з металобрухту. Купив приміщення для ведення фермерського господарства у Куманівці. Але фінансова криза внесла свої корективи, – каже Дмитро — Потрібно було створювати щось нове й перспективніше. Все змінилося в той день, коли в столичному магазині побачив равликів, яких вирощували в Калінінградській області. Ціна здалася дуже високою, адже поблизу моєї ферми на Козятинщині повзали мільйони цих молюсків. Так і зародилась ідея створити ферму з вирощування равликів. Інвестував у свій бізнес 12 тис. доларів. Перші партії молюсків завозили друзі-далекобійники з Латвії.

Для розширення бізнесу із вирощування молюсків чоловік орендує ферму під Києвом.Частину сезонні працівники збирають у лісах Хмельницької та Вінницької областей. Та сьогодні, поставляючи філе та ікру равликів в магазини, ресторани та на звичайні домашні кухні, команда « Эко Улитка» вже планує підкорювати європейський та світовий ринки.

– Наші потенційні клієнти в Європі – переважно ресторани та великий рітейл. На нас уже чекають в одній із мереж Іспанії. А до Нового року хочемо відправити нашу тестову продукцію у Францію. Ведуться перемовини, готується документація, -додає чоловік. – Під час виходу на ринки країн ЄС корисним інструментом стане Європейська мережа підприємств (Enterprise Europe Enterprise network (EEN), що суттєво спрощує пошук партнерів. До речі, однією зі складових успіху європейського експорту є нульова ставка мита, що діє завдяки Зоні вільної торгівлі з ЄС (ПВЗВТ). Також допомагає сервіс Єврокомісії Trade Helpdesk, де можна знайти відповіді на питання щодо торгівлі будь-яким товаром.

Віталіна Володимирова