Читач «33-го каналу» Роман надіслав до редакції газети ось цього листа, а наші журналісти отримали офіційні коментарі від Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці.

«Ситуація така — кілька років для того, щоб потрапити до консула у Вінниці на розмову треба дозвонитись телефоном і зареєструватись. Зараз так склалось, що (або в змові, або ні з тими, хто приймає дзвінки) простому смертному це зробити нереально. У визначений час просто неможливо дозвонитись, — зазначає Роман у своєму листі. — Далі, як тільки додзвонюються, то «місць нема»! Вихід у людей один — платити посередникам, і їх 100% запишуть. Ціна, за яку це роблять, недавно була 2500 грн., а зараз вже доходить до 4000 грн.!

Я веду групу у «Фейсбук», де проблеми схожі були у Києві й Луцьку, але з електронними записами, і ці два консульства прислухались до нас і вирішили цю проблему кардинально — просто пишіть е-мейл, і вас запишуть. Все. І нема де тут посередникам крутитись.

Вінниця ж на всі листи реагує — у нас все добре, люди додзвонюються. Перевірити наші слова просто — достатньо взяти телефон і спробувати дозвонитись у понеділок зранку.

Чи не було б цікаво комусь з журналістів висвітлити цю проблему? Люди у Вінниці є, які мучаться вже не перший рік, і готові  будуть розповісти про це.

Реально опускаються в них руки, і зараз, крім журналістів, не знають, до кого навіть звернутись. Буду вдячний за відповідь…»

Наші журналісти переслали листа Романа на електронну адресу консулату і отримали ось таку офіційну відповідь:

«Доброго дня, шановний пане редакторе, Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці, відповідаючи на Ваш e-mail від 30 липня ц.р., люб’язно інформує про наступне.

Генеральне консульство РП у Вінниці інформує, що записи на «Карту поляка» відбуваються, як відомо із сайту нашої установи, щопонеділка від 9-ї години ранку за номером телефону у Вінниці 507-412. Записи проводяться на прийом до консула тільки на наступний тиждень, тому кількість місць є не настільки великою, щоб записати одразу всіх бажаючих.

Консул у справі «Карти поляка» приймає від понеділка до п’ятниці.

Окрім того, в останній вівторок кожного місяця від 9-ї години додатково відбуваються записи за тим же номером телефону на консульське чергування у Житомирі та Хмельницькому. У цей день записують осіб, котрі проживають у цих областях. Таке чергування відбувається один раз у місяць відповідно у Житомирі та Хмельницькому.

Під час записів відбувається коротка розмова з заявником, що дає змогу зверифікувати, чи заявник звертається особисто чи за допомогою посередника. На поставлені запитання посередник майже ніколи не знає правильної відповіді. Тому вважаємо, що телефонна розмова дає змогу уникнути «посередництва». У випадку маніпулювання під час розмови особу не записують, про що одразу її інформують. Записи проводяться виключно польською мовою.

У цьому році значна кількість людей складає поновно документи на продовження «Карти поляка» у зв’язку із закінченням терміну її дії.  З огляду на це, нами передбачений спосіб запису у таких справах. Власне, він відбувається за електронною адресою, поданою на нашій офіційній сторінці у закладці «Карта поляка». Усі зголошення реалізуємо впродовж 2-3 тижнів.

З питань отримання «Карти поляка» наша установа щоразу застерігає від співпраці з ділками, що пропонують «свої послуги». Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці не співпрацює з цих питань з жодною організацією чи особою. Тому, у разі пропонування посередницьких послуг за неправомірну винагороду щодо запису на прийом до консула з питань «Карти поляка», радимо одразу звертатись до відповідних компетентних органів України.

Принагідно інформуємо, що, згідно з правилами ведення кореспонденції, наша установа відповість на всі іменні звернення до установи, з поданням прізвища та адреси адресата.

З повагою, Секретаріат Генерального консульства РП у Вінниці, вул. М. Оводова, 51, 21050, м. Вінниця».