– Розумію і поділяю скорботу італійського народу у зв’язку з трагедією в Генуї. Руйнування автомобільного моста стало причиною загибелі, за поточними оцінками, 33 осіб. ЗМІ повідомляють, що останні кілька років опори моста постійно ремонтувалися, але, судячи з усього, недостатньо якісно., – написав у своєму Фейсбуку Володимир Продивус. – Мої слова можуть прозвучати нетактовно саме зараз, але сподіваюся трагічний досвід Італії стане причиною перегляду українськими чиновниками принципів мостобудування в нашій країні. Принципи, коли стирається саме поняття “мостобудівник”, і мости будують вчорашні штукатури, слюсарі, менеджери банків, вважаючи, що будівництво моста нічим не відрізняється від будівництва гаража або укладання тротуарної плитки. Ефект посилюється, якщо розуміти основний принцип українських тендерів: потрібно дешевше, а не краще.

Залучаючи самих дешевих «фахівців»,

найдешеві матеріали і техніку, підв’язаний під своїх чиновників-покровителів, підрядники хочуть ще й укластися в ударні терміни будівництва. Чиновник обіцяв міст до свята! Значить, ліпіть міст з чого хочете, але йому ж потрібно перерізати стрічку.

Щиро шкода жертв італійської трагедії, але ще більше мене хвилює ситуація з мостобудуванням в Україні, коли сьогодні ми віддали стратегічні об’єкти любителям з відром бетону, а завтра будемо переживати, заїжджаючи на такі мости в дорозі на роботу або на відпочинок з сім’єю. Впевнений, що Італія перегляне свої стандарти, вибір і контроль мостобудівників вже найближчим часом. Тільки жертви вже до життя не повернути…