А приводом до недитячих «розборок» стали традиційні збори грошей на ремонт. І не стільки суми, котрі довелося викласти батькам, а нібито примхливість завідуючої, котрій то фарба не підходить, то багет на стелю не такий… На адресу редакції надійшов такий лист: «7 червня у групі №4 ДНЗ №14 відбулися батьківські збори з приводу ремонту. Завідуюча Наталя Поплавська шантажем змусила батьків зробити ремонт. Погрожувала розформувати групу та набрати інших дітей, батьки яких зроблять відповідний ремонт. Після цього батьки закупили будматеріали на суму більше 13 тисяч гривень і оплатили ремонтні роботи — 14 тисяч гривень. Втім, протягом всього часу, поки тривав ремонт, нам озвучувалися все нові та нові вимоги, котрі виливалися у додаткові фінансові витрати».

– Питання не в грошах, а в самому ставленні до нас, — додали мами Дарія Педос, Марина Тросюк та інші, котрі гуляли з дітками на дитсадківському майданчику. — Ми закупили будматеріали ще за місяць до ремонту. Потім нам почали надходити повідомлення, що треба інші багети та іншу фарбу. Бо, мовляв, завідуючій це не підходить. І це не кілька мам сперечаються, а ціла група!

У групі №4 приємно пахне фарбою і свіжим ремонтом. Все готове для того, щоб діти почали свої заняття.

– Завдяки батькам поклеїли шпалери, пофарбували стелю. Ремонт вийшов чудовий, — розповідає завідуюча Наталя Поплавська. — А багети не підійшли не тому, що я так сказала, а на думку майстра, котрий робив ремонт. Вони були надто вузькими. Приміщення наше старе, і стеля досить специфічна. Так, майстра порадила я, бо перед цим батьки шукали майстрів, але за свою роботу вони хотіли багато грошей. Батьки для групи теж зробили чимало: поміняли вікна, закупили нову постільну білизну. Я прийшла на збори і запропонувала, щоб батьки створили для своїх дітей комфортні умови. Який шантаж? Які погрози? На ремонти всередині груп бюджетні гроші не виділяються, тому доводиться допомагати батькам. Я навіть не знала, хто яку суму здавав. Бо ні я, ні вихователі участі у зборі грошей та закупівлі будматеріалів не брали.

У Законі України «Про освіту» прописано, що фінансування державних навчальних закладів та установ, організацій, підприємств системи освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, коштів галузей народного господарства, державних підприємств і організацій, а також додаткових джерел фінансування. Цими додатковими джерелами справді можуть бути гроші батьків-благодійників. Але виключно на добровільних умовах.

У випадку, якщо батьки вирішили виконати добровільну благодійну місію та дати грошей на ті чи інші потреби дитсадка, краще перераховувати їх на банківський рахунок або передавати у бухгалтерію. Потім – взяти звіт про витрати.

Це — теорія. На практиці на тих батьків, що не здають, дивляться скоса інші батьки, коментують це в соціальних групах, мовляв, мама на нове плаття має, а на ремонт не здає. А дехто дозволяє собі принижувати дітей.

Тож питання, здавати чи не здавати гроші на ремонти, ще й досі не втрачає своєї актуальності.