А тим часом у селі Війтівка Бершадського району навколо монумента Кобзарю від місцевого депутата облради Володимира Зарічанського закрутився не менш напружений детектив.

Бо Володимир Анатолійович як справжній патріот, волонтер та член ВО «Свобода» задумав встановити в селі власним коштом достойний пам’ятник Тарасу Шевченку… І готовий подарувати Війтівці монумент авторства талановитого скульптора, народного художника України Сейфаддіна Гурбанова. Але проти Кобзаря в центрі села, де раніше стояв Ленін, раптом без жодних пояснень виступила місцева так звана «опозиція»… Може, це заздрість? Чи спланована проти Шевченка і всього українського в районі провокація, за якою стоїть «впливовий тато»?

Адже Володимира Зарічанського в селі, районі та по всій Вінниччині знають не лише по роботі як депутата і підприємця, але й щедрого благодійника. Недарма у рідній Війтівці на території місцевої школи вже радує дітей спортивний майданчик, що був споруджений за сприяння Володимира Анатолійовича. Тут сільські діти займаються фізкультурою та спортом як на уроках, так і в позашкільний час.

Варто зазначити, що за сприяння Володимира Анатолійовича у селі також було змонтовано арт-об’єкт «Я люблю Війтівку!» І не випадково замість слова «люблю» у цьому патріотичному зізнанні – велике серце. І з настанням темної пори цей надпис підсвічується, а полум`яне серце б’ється в такт із життям всієї громади Війтівки. Подібного в інших селах Бершадщини, де працюють більш потужні підприємства і холдинги, на жаль, не побачиш… Втім, навіть цей вияв любові, шани й поваги до односельців та своєї Батьківщини викликає в окремих заздрісників у селі роздратування… І навіть саботаж чергового благодійного проекту Володимира Зарічанського!

– У Харкові я зустрівся із скульптором, народним художником України Сейфаддіном Гурбановим, який є автором пам’ятника Тарасу Шевченку на моє замовлення. Хтось вважає, що це піар чи вже аж надмірне меценатство, бо, мовляв, без Шевченка Війтівка жила всі ці роки. Але як нам виховувати дітей, справжніх патріотів та захисників України, коли ми не цінуємо свого Пророка і Генія Тараса Григоровича? – розповів депутат обласної ради Володимир Зарічанський. – І вже готовий монумент Великому Кобзареві я доставив у Війтівську громаду Бершадського району. Нині тривають підготовчі роботи по встановленню пам’ятника у центрі Війтівки – перед сільським будинком культури. Усі витрати з виготовлення, встановлення та облаштування прилеглої до пам’ятника Шевченку території я беру на себе…

Відповідну заяву я подав на сесію Війтівської сільради, де голова Марія Василівна Замкова її зачитала і відкрила серед депутатів дискусію щодо місця під пам’ятний знак Кобзарю.

Дивно, але встановлення Шевченка на місці Леніна дехто із обранців громади назвав «кощунством», і для «виховного моменту» запропонували перемістити його на подвір’я школи… А Марія Василівна також висловила особисту оригінальну думку, що «раніше там були широкі східці біля Леніна і по 2-3 класи приймали в піонери… Нині плитка дорога, і на ремонт площі в бюджеті села коштів немає. То нехай меценат ремонтує за свої всю площу чи ставить Шевченка біля школи без зайвих витрат». Інші депутати взагалі договорились вже до такого, що «райвно» має визначати, де бути Шевченку в селі…

Мене така безхребетна позиція та саботаж відверто обурили, бо цю ідею пам‘ятника я виносив під серцем і вклав у нього всю свою душу! Бо говорити і робити — це різні речі… За ці слова мене збирались вигнати із сесії сільради і головиха намагалась заборонити мені, депутату облради, говорити із депутатами! В результаті під тиском пані головихи 5-ро депутатів визначили зовсім інше місце під пам‘ятник, ніж це було в творчому задумі скульптора… Я вважаю, що тут зіграли негативну роль не лише емоції та особисті неприязні стосунки окремих депутатів до моєї діяльності, але й набагато сильніший вплив сильних світу цього на рівні району та області. Адже цей район і село дехто вважає своєю вотчиною, а всі проекти і громадську діяльність непідконтрольних депутатів місцевого і обласного рівня просто блокують… Але я обіцяю землякам — Шевченку бути у Війтівці!