Мешканці 94-го будинку на Магістратській у Вінниці вже панікують. Ще у квітні голова їхнього ОСББ уклала угоду з міськрадою та підрядником на утеплення їхнього багатоквартирного будинку. Роботи мали бути виконані за 60 діб. Але на початок вересня лише три квартири утеплили. Підрядна організація вже два місяці не виконує жодних робіт, а у міськраді годують “завтраками”

–  Ми йшли за програмою співфінансування з міськрадою, де мешканці оплачують лише 30% вартості, решта  70 % – з міського бюджету. Таким чином за квадратний метр співвласники будинку платили по 240 грн., а загальна вартість утеплення  – півтора мільйони – це 2 тисячі метрів квадратних площі, бо утеплюються не лише квартири, але й площі загального користування. Був проведений тендер, його виграло товариство “Енергоагроімпекс”. Між департамент житлового господарства та цією організацією був укладений договір, який я також підписала, як третя особа. Самостійно обирати підрядника за умовами цієї програми ми не мали права, хоча знаю фірми, які оперативно та якісно утеплювали 9-поверхівки,  – розповідає голова ОСББ Галина Павлівна. – До робіт приступили вчасно, але бригади змінювалися. Були такі, що пили зранку, а потім відсипалися в підвалі. Я поскаржилася  бригадиру і їх забрали. Інша бригада залишила після себе гори сміття, хоча за умовами договору мали б за собою не лише прибрати, але й вивезти відходи. Будинок розтрощили  – зливні труби зняли, козирки над під’їздом, підвалом демонтували… Залишили розруху і зникли…

Голова ОСББ неодноразово зверталася до підрядної організації, до департаменту житлового господарства, депутатів.

– 15 серпня були збори, після яких департамент склав календар виконання робіт, його підрядник підписав, але нічого з тих пір не виконується, нам лише обіцяють, що завтра, у четвер, у суботу… Згідно цього календаря роботи мають закінчитися 30 вересня, але поки кожного дня лише прочерки ставлю. А ось-ось розпочнеться сезон дощів, температура знизиться, а вже при +8 ніякі роботи по утепленню не можливі. Ми ризикуємо увійти в зиму з холодними стінами, хоча люди все зробили, виконали всі умови цього договору, – занепокоєна Галина Павлівна.

Мешканці обурюються, що за їхні гроші їх же і “кинули” і бояться, що не будинку-“термоса”, ні власних коштів вони так і не побачать.

– Хтось віддав останнє, щоб утеплити квартиру на зиму. Це великі гроші. Сусіди зверху не так давно утеплювалися самостійно, то їм вийшло по 330 грн. за метр квадратний, а у нашій ситуації аж по 850 грн… Зі слів робітників, їм платили за роботу по 120 грн. за метр, люди не хочуть за такі гроші працювати, тому й пішли, а інших немає. Бригадир мало не щодня приводить сюди якихось робітників, вони походять подивляться і йдуть… Як така організація могла виграти тендер, якщо у них навіть працівників немає? – обурювалися на зборах мешканці.

З’ясувати проблему на Магістратській, 94 приїхав і депутат міськради Олександр Колесник. Він зателефонував директору департаменту житлового господарства Романа Фурмана і той повідомив, що шукають субпідрядника і вже найближчим часом роботи по утепленню цього будинку поновляться.

Як повідомила голова ОСББ, у вівторок зранку дійсно прийшло двоє робітників і почали працювати. Але у  мешканців мало радості, бо люди розуміють, щоб до жовтня закінчити утеплення усього будинку, потрібно три бригади, а не два робітники…

Газета і надалі буде відслідковувати це питання.