Але вітальне слово гаранта на адресу Вінниці городяни зустріли досить прохолодними і ріденькими, як суботній дощ, оплесками… Тоді Петро Порошенко задіяв «секретну зброю» — із головної сцени свята зізнався городянам, що 34 роки тому, саме 8 вересня, він одружився із своєю Мариною! Для біль­шості це особисте зіз­нання стало сюрпризом, і Вінниця під парасольками ­подобрішала до «Першого» із дружиною… Щоправда, невдовзі з’ясувалось, що і в Житомирі він так само цілувався із Мариною.

Але ключових гравців Вінниччини та України не ці, «на люди», події цікавили найбільше. А те, що приховувалось від очей вінничан, котрі прийшли подивитись шоу – гра у «турецький гамбіт» вінницьких на шахівниці України.

Як глибоко зайде криза в стосунках Президента та Гройсмана? Бо реальне «мочілово» команди Гройсмана, податкової і відставка вінничанина Продана – яскраве підтвердження того. І це при тому, що в оточенні Порошенка таких корупціонерів «аж кишить», але вони чомусь непомітні, – розмірковують знаючі люди.

І хоча багато хто вважає, що цей конфлікт штучний, «щоб замилити очі виборцям», поінформовані люди говорять про реальне протистояння:

– Володимиру доведеться на вимогу МВФ підняти ціну на газ на 40 відсотків. Це гаплик рейтингу влади перед виборами. Догадайтесь з трьох разів, ким пожертвують і на кого повішають усіх собак! І першою буде кричати «ату» Гройсману саме БПП… Порошенко не заступиться або заступиться лише тоді, коли повністю зробить Гройсмана «ручним». А він же молодий, амбітний, нащо йому тонути разом із тими, хто використав владу як останній реванш?

Кажуть, кішка між цими двома «вінницькими» ключовими фігурами пробігла ще тоді, коли Гройсману запропонували варі­ант дострокових парламентських виборів. Лекторат був не проти, бо ж не розумів, що саме так владна команда хотіла зберегти позиції БПП і провести через адмін­ресурс, тиск і підкуп більшість своїх у ВР. І тоді якщо не президентське, то крісло Прем’єра сьогоднішня влада утримала б, кого туди посадили б – це вже інше питання. Але не Гройсмана. Бо він мав би перед цим піти у відставку і «спалити себе у великій полі­тиці». Тому він і заявив, що парламентські вибори будуть черговими і вже після виборів Президента. А там – мало що може статись! З того часу він і перейшов дорогу Порошенку.

Але доки аналітики так мізкували, вінничани чули із трибуни зізнання Порошенка.

– Є ще одна подія, про яку я хочу сьогодні по-людськи розказати вам. 8 вересня особисто для мене є величезним святом: тридцять чотири роки тому в мене з Мариною було весілля, і сьогодні ми святкуємо річницю. Хочу сказати, що я дуже люблю Марину і всім бажаю такого самого кохання, яке є у нас! — розповів Петро Порошенко. — Це тільки у Вінниці може бути!

А ось що сказав Петро Порошенко про свій весільний рушник у сусідній області на святкуванні Дня міста:

– У нас весілля було 34 роки тому, і кажуть, що це бурштинове весілля. Ми думали, де ж святкувати бурштинове весілля? Запропонували, щоб у Житомирі. Виявилося – фантастичне свято в Житомирі. Чому воно є фантастичне? Бо ви є найкращі! Я хочу подякувати всім вам за гостинність, і дощ навіть нам не заважає. Бо дощ – то до удачі, — сказав цього ж дня житомирянам Петро Порошенко.

Виступ Прем’єр-мініс­тра України на День міста був таким:

– Дорогі і дуже близькі мені вінничани та всі наші друзі, які сьогодні приїхали до нашої славетної Вінниці! Насправді наше місто неперевершене, але це все відбулося завдяки вам. Ми пройшли не самий простий шлях, попереду багато випробувань, але ваша вимогливість до влади, до себе дає прекрасний результат. Мене іноді запитують, у чому успіх Вінниці?! Фундаментальним початком нашого успіху громади було те, що влада почала поважати вінничан. Так, саме з поваги до кожного із вас і до проблем кожного з вас, саме в об’єднанні наших прагнень – ми можемо якісно робити свою справу. Зі святом, рідна Віннице! — сказав на 655-й День міста Володимир Гройсман.

До речі, Прем’єр прилетів до рідної Вінниці ще напередодні, 7 вересня, і без Президента… Бо, кажуть, мав встигнути після «Години уряду» в Києві на інвест-форум у «Плеяді». Але тільки о 15.00 у п’ятницю він на Немирівському шосе разом з мером, губернатором і президентом UBC Group Ігорем Гуменним відкривав крутий завод Green Cool… Та відповів на ряд жорстких запитань про свої президентські амбіції, «мінімалку» в 4170 гривень, 23 мільярди на армію та несподівану відставку одного із «вінницьких» у Києві – Мирослава Продана.

– На наступний рік з 1 січня мінімальна заробітна плата зросте із 3723 до 4170 грн., — запевнив у Вінниці керівник уряду.

– За що звільнили Продана із ДФС?

– На цьому тижні ми оголосили підготовку конкурсу на посаду голови Державної фіскальної служби. У зв’язку з цим голова служби подав у відставку, і я думаю, що це цілком логічно. Ми оголосили пряму війну контрабанді, і це не питання мільярд плюс чи мільярд мінус. Це питання сили країни.

– Перед роком подвійних виборів Ви не передумали йти в Президенти? Бо раніше Ви говорили про відсутність президентських амбіцій…

– Нічого не змінилось! Я пос­тій­ний у своїх переконаннях.

Що ж думає Петро Порошенко про Томос, блокаду Азовського моря і ще тисячу проблем України — на жаль, у Вінниці дізнатись у нього нікому не вдалось, бо із пресою Президент не спілкувався… А мав тільки «закриту» зустріч із окремими студентами політеху в «хабі» на вулиці Пушкіна…

А на вулиці через дощ 8-го вересня цілий ряд святкових локацій вінничани та гості міста не змогли побачити і оцінити всі на 100%. Бо лицарі бились, а молодята одружувались на Соборній у «Весільному бумі» під осіннім небесним «душем»…

Так само мокли на головній площі міста «дорослі» та дитячі картини… Добре, що святковий торт до ювілею зібрали над фонтаном «Равлик» із фанери! Тому ця масштабна фотолокація не розкисла до самого вечора суботи!

І вперше на День міста «Свято урожаю» біля Літнього театру із уні­кальними домашніми короваями з усієї Вінниччини довелось ховати від негоди під звичайні целофанові пакети…

Навіть матчеву зустріч боксерів Вінниці та Кельце через дощ після першого бою перенесли із стадіону Центрального пар­ку в приміщення спортклубу «Нокаут».

Зате о 19-й годині перед «Книжкою» таки відбувся концерт зa учaстю 3-х зірок української естради! Учaсника «Євробaчення» Melovin, який, щоправда, посів «заднє місце», нaйбільше чекала молодь Він­ниці, яка йому активно підспівувaла та гучно aплодувaла.

Далі сцену «рвав» патріотичний рок-гурт Kozak System, і до хлопців для привітання піднявся відомий вінницький боксер та шоумен В’ячеслaв Узєлков.

А закривала ювілейний День міста на площі Стуса Нaтaля Могилевськa, яка здивувала не зовсім стрункою фігурою та відвертою сукнею… Багато виступів просто відмінили, а батьки відпоювала гарячим чаєм дітей, що брали участь у заходах, і давали протизастудні…

І вперше за останні роки, відтоді, як у місті під час війни відмінили салюти, 8 вересня зважились на піротехнічне шоу на честь 655-річчя! Однaк через «мокре» небо та мрячку фаєри світились на малих висотах, і вся Вінниця, як це бувало завжди, їх не побачила… Тому скептики резонно запитали: у нас що, організатори свята не уміють прогнозом погоди користуватись? Невже не можна було вирахувати для свята теплі дні, адже звичайні люди без метеорологів знають, що в ці дні «кучки». Або якщо вже лило так – то чому не розстріляли хмари із гармат? Таке ж вже практикується.

Фото Сергія Хіміча