Волонтери, атовці та громадські активісти впевнені, що цей випадок – прояв расизму у Вінниці, і якщо злочинці не понесуть максимальної відповідальності перед законом, то постраждає репутація усього міста, яке асоціює себе з європейським.

Наша газета уже повідомляла про цей кричущий випадок, який стався 4 липня біля ресторану «Макдональдс» у Вінниці. Тоді сім’я – тато та двоє його малолітніх синів із Арабських Еміратів — зупинилися біля фаст-фуду, щоб купити морозива. Поки син чекав на своє замовлення, батько відійшов у бік та закурив. Це не сподобалося двом чоловікам, які виходили з ресторану. Між ними почалася перепалка, яка переросла у бійку. Іноземця із численними травмами одразу госпіталізували, а його нападників затримала поліція.

Як згодом з’ясувалося, потерпілі іноземці – це громадяни України, які проживають в ОАЕ і разом з українською діаспорою усіляко допомагають українським воїнам – неодноразово приймали атовців у себе на реабілітацію. А нападниками виявилися два педагоги: один — футбольний тренер дитячої спортшколи, а другий – вчитель іноземної мови Вінницької ЗОШ №13. Ця подія одразу викликала шалений резонанс не лише серед вінничан, а й серед українців в Еміратах, та й у інших країнах.

За розслідуванням НП слідкують декілька міжнародних організацій з прав людини. Вінницькі активісти та атовці теж взяли під контроль цю справу, адже постраждали люди, які люблять Україну і допомагають українським військовим.

У понеділок вони прийшли на перше судове засідання по цій справі.

– Ми не можемо стояти осторонь, коли у мирній Вінниці таке відбувається. Як на мене, цей випадок – яскравий приклад расизму. Днями в Інтернеті з’явилося відео тих подій, де чітко видно, що біля входу в «Макдональдс» стояли ще двоє хлопців, які палили, але до них у вчителів чомусь не було претензій, лиш до араба. А головне, так звані педагоги підняли руку на неповнолітнього. На відео добре видно, як малого б’ють у горло, коли він прикривав свого тата. Якби удар був більш чітким, хлопчині вибили б кадик і він міг залишитися інвалідом… — впевнений військовий медик Ярослав Пашкевич.

Також активістів, які із самого початку підтримували сім’ю з Еміратів, дивує, чому судово-медична експертиза подала у суд висновок про легкий ступінь важкості травм іноземця.

На компакт-диску з обстеження, яке Ферас Аль Хурані проходив в Еміратах, чітко видно, що є перелом носа, а на знімку, який надали у 2-ій міській лікарні, перелому начебто немає. У нас є підозра, що в суд надали інші знімки. Тому адвокат буде вимагати повторної експертизи, адже за нанесення тілесних ушкоджень середньої важкості передбачена й інша міра покарання, — припускають друзі потерпілої сторони.

Окрім додаткової експертизи, адвокат іноземця також буде клопотати притягнути до відповідальності відповідачів за міжнаціональну ворожнечу. Такі підстави з’явилися після публікації на одному із сайтів відеоінтерв’ю із відповідачем. Ось що вчитель зокрема повідомляє:

– Відбулася бійка між мною і цим громадянином після того, як було зроблено зауваження з приводу куріння у непризначеному для цього місці. Бійка була жорстка, ми обоє постраждали у тій чи іншій мірі, — розповідає на камеру педагог. — Під тиском арабських консульств мене звільнили з роботи, я написав заяву за власним бажанням, бо по-іншому звільнили б по статті, розумієте, що це значить для мене як вчителя вищої категорії… Але араб забажав крові – вищої міри покарання. Він хоче, щоб я не лише роботу втратив, а ще й свободу…Я наказав громадянина, який вів себе неадекватно…

У понеділок судове засідання не відбулося, його перенесли на кінець жовтня. Громадські активісти впевнені, що таким чином відбувається затягування процесу.

– Відомо, що очікується чергова амністія по різних статтях Кримінального кодексу, зокрема й хуліганства, яке нині інкримінують педагогам. Тому можливо, що відповідачі розраховують на те, що навіть після вироку суду зможуть вийти сухими з води… Але з позивачами уже зв’язувалися представники ООН, які зацікавлені цією справою і готові прислати сюди свого інспектора, — каже Ірина Мазур – вінницька волонтерка та друг сім’ї Фераса Аль Хурані.

Наш кореспондент й надалі буде слідкувати за подіями навколо цієї резонансної справи.

Вінницька міська влада змусила звільнитись вчителя вищої категорії через конфлікт з іноземцем-арабом! Вчитель вважає це свавіллям і хоче правосуддя!

Опубліковано Віктором Малиновським Понеділок, 20 серпня 2018 р.