Лідер партії «Батьківщина», народний депутат України Юлія Тимошенко 23 жовтня зустрічалася з найкращими вінницькими експертами, представниками громадського суспільства, бізнесу, науковцями та медіа, щоб презентувати стратегічну програму «Новий курс України». Закінчила  візит відвертою розмовою із громадою Козятинщини.

Незважаючи на можливі провокації у пропрезидентській області, опозиційна до нинішньої влади Тимошенко обрала Вінниччину однією з перших для візиту.

– Я об’їжджаю практично всі області для того, щоб поспілкуватися з великою кількістю людей, аби зрозуміти, з якими проблемами, з якими бідами вони зараз живуть, обговорити з ними ту ситуацію, яка склалася в Україні – і з війною, і з економікою, і з соціальними питаннями, – повідомила Юлія Тимошенко журналістам. –  Я чую крайній ступінь обурення людей. Підвищення ціни на газ на майже 23, 5 %  викликає зараз найбільше обурення людей.

Саме через високу ціну на природний газ Юлія Тимошенко оголосила про безстрокову національну акцію протесту:

– Розуміючи ступінь людської біди, партія «Батьківщина» у середу 24 жовтня о 9-ій ранку разом із профспілками  розпочинає Всеукраїнський рух щодо відміни підвищення ціни на газ. Закликаємо людей зібратися біля Адміністрації Президента, а також біля обласних, міських  державних адміністрацій в усіх областях України. Потрібно об’єднати усі наші зусилля, щоб Президент відмінив це ганебне рішення і   ті мегаавантюрні оборудки, які  сьогодні  проводяться з ціною на газ.

Коли нам говорять, що ціна ринкова – це неправда, бо в Україні не існує ринку природного газу, так само, як і майже не існує ринку газу в багатьох країнах світу, тому що постачання газу, як правило, пов’язане з монополіями, як у нас. Не ринок, ціну на газ встановлює постанова уряду. Такого немає ніде.

Говорять нам, що ціна обґрунтована. Але собівартість видобутку українського природного газу – 12 доларів за тисячу кубічних метрів. Якщо додати транспортування, податки, ренту – ціна буде складати максимум 80 доларів. Сьогодні українцям продають до 500 доларів за тисячу кубічних метрів.

Газу українського видобутку вистачає, щоб забезпечити населення України на 100 %, і немає ніякої необхідності імпортований газ залучати для того, щоб забезпечувати побутові потреби людей. Крім того, видобуток природного переважно здійснюється на підприємствах «Укргазвидобування». За Конституцією України, надра, у тому числі природний газ, який знаходиться у надрах, – це власність народу України.  І хто дав право розібрати між корупційним оточенням Януковича  та Порошенка найкращі родовища України і тепер встановлювати штучно завищені ціни?!

Я обіцяю вам, що одразу після зміни президента ціна на газ буде як мінімум вдвічі меншою, ніж сьогодні, як наслідок – і тарифи на тепло будуть нижчими. А усі, хто брав участь у цих корупційних махінаціях, буде відповідати за Кримінальним кодексом.

Україна має розвіданих запасів природного газу до трильйона кубічних метрів. Цього  більш ніж достатньо, щоб забезпечити Україну власним природним газом, а також – щоб наповнити нашу транзитну газову систему. І те, що не розробляються родовища, це, у тому числі, й тому, що існують закулісні змови, які залишають російський газ монопольним товаром, у тому числі й на ринку України. Є обманом, що 4,5 року Україна не споживає російський природний газ. Увесь імпортований газ, який постачається сьогодні в Україну, реально є російського походження. Газ ми заміщенням отримуємо на кордоні із РФ, але за документами і по певних замкнених колах показують, що газ нібито прийшов з Європи.

Нас лякають, якщо не підняти ціну на газ, то буде дефолт в Україні. Але якщо ця влада довела країну до дефолту і якщо без Міжнародного валютного фонду нормальне життя українців неможливе, це означає, що фінансова політика Нацбанку та уряду є згубною  для України. З Міжнародним валютним фондом можливо вести переговори і співпрацювати, але на умовах України.

Обіцяють через збільшення ціни на газ збільшити фінансування субсидій, але це теж неправда. Сьогодні вже є проект бюджету і прийнятий у першому читанні Верховною Радою, але наша партія за нього не голосувала. Бо складається враження, що ті, хто через 7 місяців буде відходити від влади, намагаються ще трохи цей бюджет подоїти. Так от, у цьому бюджеті фінансування на субсидії ЖКГ на 30% менші за попередні.

Дуже важливе питання політики Нацбанку України. Він не працює на Україну, а робив усі 4 роки те, щоб її задушити. Тут існує міжнародна змова. Бо долар реально мав  в Україні коштувати 11 грн. Далі пішло його штучне підняття, щоб погубити економіку країни, посадити її у борговий зашморг, і, враховуючи, що в Президента є повна залежність від цих міжнародних змовників  – він цьому сприяє. Ми повернемо реальний курс долара і цим збалансуємо ставки по кредитах та інше.

Ось що Юлія Тимошенко розповіла про співпрацю з вінницькими експертами, представниками громадського суспільства, бізнесу, науковцями:

– Сьогодні у Вінниці ми проводимо дискусії з правознавцями, конституціоністами, громадянським суспільством щодо концепції нової Конституції України. Бо перший крок, який має зробити новий Президент України після детального, публічного, дуже відвертого обговорення проекту нової Конституції, – винести це на референдум та прийняти нову Конституцію, яка дасть можливість започаткувати принципово нову систему управління країною і зруйнувати стару прогнилу кланову-олігархічну владу.

Тому я сьогодні зустрічалася з вченими, правознавцями. Ми провели дуже предметну дискусію. Ці фахівці вже стали частиною нашої спільної команди. Перед тим як проект нової Конституції буде винесений на всенародний розсуд, буде зібрана конституанта – фахівці з кожної області України, які спільно вирішать остаточний проект нової Конституції і схвалять його для подальшого винесення на референдум.

Також я приїхали сюди, щоб зустрітися з підприємцями, фінансистами, економістами Вінниччини для того, щоб обговорити проект нового економічного курсу України. Я вважаю, що є 5 причин, які створені за злочинним наміром для руйнування української економіки. Перше – це податкова система, яка разом з корупційним навантаженням  вдвічі вища, ніж у тих країнах, де нормально і досить швидко розвивається економіка. Друге – це нищівна кредитно-фінансова політика – те, що робиться стосовно нашої країни Національним банком – це, по суті, ліквідація і економіки, і фінансової системи України. По-третє, Україну навмисно тримають у межах відсталого сировинного придатку. Є всі передумови, у тому числі й інтелектуальні можливості, для того, щоб переходити від сировинної економіки до економіки інноваційного розвитку. Наступна штучна причина економічного занепаду держави – це рейдерське ставлення до підприємців та середнього класу. Замість того, аби реально усіма силами і можливостями  розвивати малий і середній бізнес. Для цього мусять існувати вже визнані у світі моделі мікрокредитування, що забезпечить створення мільйона робочих місць для молоді, для тих людей, які сьогодні їдуть з України.

Юлія Тимошенко чітко наголосила, що в разі перемоги як Президент посадить за стіл всіх гарантів Будапештського меморандуму і вимагатиме в них дотримання обіцянок – забезпечити суверенітет України та повернення їй кордонів.

– Війна закінчиться скоро – не за два тижні, як обіцяв мій опонент. Бо це вища міра популізму. Мінськ зайшов в тупик, і треба шукати альтернативу, – наголосила вона.

Фото Сергія Хіміча