Мабуть такої кількості ерудованих, красивих, мудрих та самодостатніх жінок разом ще не бачила Вінниччина. Причому цей форум був не якимось там заходом для галочки чи під потреби політичних сил. Він був аполітичним. Тут зібрались  відомі науковці, громадські діячі, депутатки різних фракцій та просто небайдужі жінки.

І мета такого зібрання була в вироблені стратегії  дій, як об’єднатись нашим жінкам, щоб побудувати успішну країну.

Організатором та модератором форуму виступила ГО «Соціальна перспектива на чолі із Ганною Давиденко професоркою, ректором інституту університету «Україна», депутаткою Вінницької міськради:

– Сюди приїхали жінки, які хочуть поділитись з вами своїми історіями, та, можливо, надихнути до здійснення мрій. Також хотілось би, щоб кожен із присутніх знайшов нових знайомих, щоб ви налагодили зв’язки та почали створювати і реалізовувати якісь проекти. І найголовніше – стали успішними. Я в це вірю, і саме в цьому і полягає ідея створення даного заходу для жінок, а також і чоловіків, яких серед нас, як виявилось, 13 %, — розпочала організаторка форуму Ганна Давиденко на початку форуму.

Вражало і суцвіття партнерів та спікерів.  В першій частині форуму: Це Альона Шкрум (депутатка Верховної Ради України); Анна Крисюк (засновниця «МОЖУ» (Міжнародне Об’єднання Жінок-Українок), амбасадорка, посол миру HWPL, радниця президента Світового конгресу українських молодіжних організацій, генеральна директорка Книги рекордів України, співвласниця україно-угорської компанії «Eat West Mentor Ua», засновниця журналу «Бізнес Woman»); Ольга Боднар-Петровська (депутатка Верховної Ради України 5-го і 6-го скликань, голова всеукраїнської громадської організації «Жінки Батьківщини», Заслужений юрист України); Тетяна Редько (депутатка Вінницької обласної ради, співзасновниця та співвласниця медіа-корпорації «33-й канал», Заслужений журналіст України); Розалія Кобилянська (співзасновниця та президент Української академії інтегративної медицини, віце-президент ГО «Ділові українські жінки», лікарка-невролог з 40-річним медичним стажем).

В другій частині форуму: Вероніка-Олена Марчук (президент Міжнародної амбасади жінок-підприємниць в Україні, член Регіональної палати юридичних радників у Варшаві, амбасадорка Польської мережі жінок-підприємниць), Світлана Ходакова (голова правління ГО «Інститут місцевої демократії «Відкрите Суспільство», експертка з гендерних питань), Ольга Маліновська (співзасновниця та керівниця «Медіа Центру «Власно»), Олена Олійник (голова громадської організації «Всеукраїнський інтеграційний рух «ВІР в Україну», керівниця соціального проекту «Книги, що говорять»), та Світлана Пашенько (директорка ТРК «Вінниччина»).

Виступ кожної із них був незабутнім та зачіпав душу кожної.

Спікери наводили разючі факти: Україна, не дивлячись на те, що прагне до Європи, має найнижче представництво жінок у владі та політиці навіть за Росію. Жінки в Україні в середньому працюють на 2 години більше аніж чоловіки, але отримують на 20 відсотків менше.

– Як так сталось, що в країні де більшість жінок населення, так ущемлені права жінки, яка має світовий рівень професіоналізму, по факту вже давно європейка в своєму розвитку та ерудиції?

– Як так сталось, що ми нажили всюди сусідів – ворогів через бездарну політику нашої чоловічої дипломатії?

– Знаєте, більшу половину наших українських дипломатів давно вже пора розігнати  і замінити. Тоді може наша держава б стала успішнішою,  – підкреслила Ганна Крисюк.

– Дуже довго грецький Патріарх не хотів підтримувати Україну у прагненні Томосу і ставав на бік Росії.

Аж доки ми до нього не привезли наших українських дітей, які колядували біля його резиденції. І він таки вийшов і прийняв їх і вислухав. А вони говорили про війну, біду, яку нам наслала Росія…

І після почутого з вуст дітей, він  таки підтримав Україну. Ось якими народними дипломатками можуть бути наші жінки  із дітьми – голубами миру.

Але офіційній українській дипломатії ми поки що такими своїми ініціативами лише заважаємо. Бо вони чогось взяли курс на те, щоб нас з усіма пересварити.

Запитували жінки одна іншу і чому ми так необачно довірились чоловікам політикам, які розікрали її і обплутали корупційним спрутом:

Чому ми були королівнами в минулому,  а тепер стали наймичками по світах?

За словами спікером, чоловіків не треба переконувати, просити, а навпаки робити так як роблять вони.

В Україні та світі є культ трьох сил.

– Мафії, сили грошей та  фізичної сили… – ось чому чоловіки забрали в жінок владу на Землі. – підкреслювали спікери Форуму

А вони б мали бути партнерами. Як в родині.

– Давайте вже робити конкретні справи: тому, враховуючи що саме із Вінниччини розпочалось нищення ядерної зброї за умовами Будапештського меморандуму, бо тут був штаб 43 ракетної армії, прошу присутніх депутаток ВР ініціювати звернення до парламентів США, Китаю, Великобританії, Франції із вимогою сісти за стіл переговорів як гарантів територіальної цілісності України.

І запитати їх чому у нас так нахабно і досі триває порушення Росією цих гарантій. У них разом є всі важелі впливу на Росію. І може вже давно закінчилася б та війна. Але навіть спроб це зробити не було з боку влади України. Чому? – закликала Тетяна Редько.

– У нас є ще дуже одна болюча проблема:

В ДНР безвісти зникла мама відомих майданівців братів Ковальчуків. Ніна. Всі ви бачили перший бій між нашими розвідниками добровольцями і денеерівцями (російські пропагандисти розкидали візитки Яроша). Тоді Віталія і ще чотирьох українських патріотів взяли в заручники терористи. Всіх убили. Віталія чудом врятував іноземець-журналіст, з яким сидів у камері. А ось доля матері досі невідома. Прошу всіх присутніх жінок долучитись до її пошуків. Детальніше цю неймовірну історію про трьох братів, один з яких інвалід 1-ї групи, можна почитати на сайті «33-го». – закликала до пошуків  Тетяна Редько, Заслужений журналіст України.

Форум виробив резолюцію про те, що жінкам потрібно збиратись на нього систематично.. Залучати до співпраці інших жінок і закликати об’єднуватись. Проявляти жіночу солідарність і не конкурувати  українським жінкам одна із іншою, або ж заздрити успіхам, а об’єднуватись в спільній меті «Змінити Україну на краще».

Каріна Маєвська

Від редакції: на Форумі жінки підкреслювали, що вони саме спікерки, депутатки, ректорки і т.п., щоб показати жінку.