Галина Стародуб із Липовця про улюблені хризантеми може розповідати годинами.

Ще б пак, адже саме ця квітка свого часу стала засновницею Японії. Її ім’ям назвали дев’ятий місяць китайського року. Вони вірять, що хризантема, зірвана на 9-й день 9-го місяця, має магічну силу, і з неї готують еліксир вічної молодості. Сама ж господиня впевнена, що квіти справді приносять її дому щастя. Втім, зауважує: щоб мати гарний квітник, біля нього треба добряче потрудитися.

– За фахом я кухар-кондитер, але чомусь ще давно зрозуміла, що не хочу цьому присвятити життя. Тим паче, з дитинства мені подобались вазони та квіти, особливо хризантеми. Тож після заміжжя стала займатись улюбленою справою. Сусіди спочатку з подивом дивились, бо ж звикли, аби земля була засаджена картоплею та буряками. А тепер кажуть, що я дуже розумна жінка. Рідні жартують, що у телефоні майже всі фото з квітами, — розповідає господиня. — Маю на городі близько 5 соток хризантем. Щодо сортів, то понад 35. Це і славнозвісні Наречена, Ваніла, Гномик, Іриска…Є такі, котрі зацвітають вже у червні.

Мої квіти можуть радувати своїм буянням навіть у морози. Під снігом, навпаки, пелюстки набувають особливого шарму. Хоч осінні рослини й невибагливі, та догляду усе ж потребують. Їх слід поливати, підживлювати, захищати від шкідників і грибкових захворювань. На зиму декотрі види потрібно «закутувати» в спеціальну плівку, аби не вимерзли. А ще хризантеми дуже благородні, бо якщо під ними росте бур’ян, то підіймають гілочки доверху, аби дозволити біля себе рости. Але основне – ремесло, яким би воно не було, треба любити, будь-яку справу виконувати старанно та якісно.

До речі, подобаються липовецькій «флористці» не тільки хризантеми. Вона вирощує й петунії, декоративний дурман та інші квіти. Щоб приносити задоволення тим, хто хоче і собі мати квіткову красу, Галина Стародуб їздить торгувати на ринок. Ціни у жінки дуже демократичні, а ще вона залюбки ділиться цінними порадами.

Вікторія Снігур