Резонансна подія, яка сталася влітку на території одного з вінницьких “Макдональдсів” за участі двох педагогів та сім’ї з Еміратів не інакше як “Сафарі на араба” в народі не називають. Бо тоді двоє вінницьких вчителів кулаками вирішили провчити іноземця за паління у невстановленому місці. Детальніше ситуацію видно на відео, яке очевидці розмістили в Інтернеті, воно так і називається “Сафарі на араба: не можна курити, не можна дихати”. Там чітко видно, хто наносив перший удар, хто кого добивав уже на асфальті, як неповнолітній син іноземця просив допомоги у “глядачів”, як сам отримав по голові, коли захищав батька. Але найбільше тих, хто переглянув це страшне відео, обурило те, що поруч стояли місцеві молодики, але у педагогів чомусь не виникло бажання їх покарати за паління у громадському місці… Як пізніше пояснив один з обвинувачених – колишній вчитель німецької 13-ої школи Віталій Чукавін – так він намагався провчити іноземця, аби той поважав українські закони та адекватно поводився на нашій землі… Такі слова постарждала сім’я з Еміратів розцінила, як заклик до розпалювання національної ворожнечі…

За розслідуванням цієї справи активно стежать як громадськість Вінниці, так і закордоном. Чи будуть покаранні винні і як – ці питання сьогодні наче іспит для Вінниці – європейського міста. Чимало міжнародних організацій з прав людини виявили бажання прислати своїх представників у суд і просять надіслати їм матеріали цієї справи після завершення суду в Україні. Та волонтери та громадські активісти, які відстоюють українців з Еміратів, чекають на справедливе рішення Вінницького міського суду.

Сьогодні відбулося підготовче засідання, на якому прокурор вимагав зміни запобіжного заходу одному із обвинувачених –  Андрію Дзядику  – із “особистого зобов’язання” на “домашній арешт”. Той, в свою чергу, заявив про відвід прокурора, мотивуючи це тим, що представник обвинувачення необ’єктивний та має особисту неприязнь до нього.

– Він хоче посадити мене під домашній арешт, щоб я не ходив і не писав на нього скарги, – заявив на суді Дзядик.

Суддя вислухав усі сторони, але прокурора залишив, а його клопотання  щодо запобідного заходу для Дзядика задовольнив частково: домашній арешт з 22-ої до 6-ої. Суддя врахував надані докази, що у Андрія Дзядика двоє батьків пенсіонерів та працевлаштування обвинуваченого. Адвокат обвинуваченого надав  суду трудовий договір з Вінницьким інститутом конструювання одягу та підприємництва від 1 листопада цього року згідно до якого Дзядик зобов’язується проводити там заняття з фізичної культури.

– Мій підзахисний змушений працювати, щоб мати на прожиття та відшкодувати витрати потерпілому за лікування. Він уже відшкодував 7 тисяч і має намір у подальшому це робити. А якщо його посадити на цілодобовий домашній арешт, як він зможе заробляти, – апелював адвокат Дзядика.

Другому обвинуваченому – колишньому вчителю іноземної мови Віталію Чукавіну – суд залишив міру запобіжного заходу “особисте зобов’язання”.

Детальніше читайте у наступному номері “33-го каналу”.