Ми увійшли в ті 10 областей, де він запроваджений. І хоча в наказі Президента значиться чітка помітка: його норми будуть застосовані лише в разі наземної операції, по-простому — при введенні російських окупаційних військ чи бомбардування з повітря України це буде застосовано, на душі моторошно. Зрозуміло, що всі вже дано називають АТО війною, як і його перейменування. І це логічно, що ввести воєнний стан була нагода ще в часи захоплення Криму, Донбасу, Іловайського котла, Дебальцевого, збиття літаків. Але його чомусь не вводили?! І це дійсно підозріло, що першочерговий закон Президента передбачав 60 днів стану із усіма витікаючими наслідками, в т.ч. перенесення виборів Президента України. І саме перед ними він вводиться. Але ось так відчути реально факт воєнного стану  на собі кожен може лише тепер. І зрозуміти, по якому лезу бритви ходить. І що сьогодні мирна Вінниця та райони області завтра можуть йти поголовно до військоматів через загальну мобілізацію. Жінки і, може, навіть діти – рити окопи. Свободолюбиві журналісти та видання – писати все лише з дозволу воєнної цензури. Кожен перехожий – до затримання в дію комендантського стану, перевірки документів кожної миті. А кожна родина – бути готовою до вилучення на потреби армії автомобілів і поселення у будинках  чи квартирах військових. Ось вони – реалії. Але не були б українці такими живучими, волелюбними, якби не керувались мудрістю: в кожному найгіршому треба шукати щось добре. Бо вже тепер очевидною стала пряма російська агресія. Навіть без «мирних зелених чоловічків», як у Криму, чи «шахтьорів» із «Буками», танками та «Градами». А ось так – з матюками, таранами, спецназами, вогнестрілами… З пораненнями 6-х українських військових і захопленням в полон 24 моряків і трьох кораблів. Це вже очевидна агресія. І це підкреслило екстрене засідання ООН. Під головуванням Китаю – країни, яка, згідно з Будапештським меморандумом у числі 5-ти (США, Великобританії, Франції, Росії (!) гарантувала нам територіальну цілісність і захист у разі агресії). Там, в ООН, Росії вперше не підтримав ніхто! І тому як би тепер їхні пропагандисти та феесбешники не намагались «пресувати» захоплених у полон

моряків і вибивати в них «показання», що це була «провокація Порошенка», щоб підставити Росію та відмінити вибори в Україні – факт залишається фактом.

Як і те, що вперше, мабуть, за всю каденцію Верховна Рада показала, що вони таки парламентарі! І тому вперше організована опозиція буквально вигризла 30 днів замість 60-ти. І затвердження числа виборів Президента 31 березня. Навіть у стані війни.

Як би хотілось сподіватись, що й надалі так будуть вигризати інтереси свого народу та України…  А щодо «свідчень моряків», то нашій редакції вже давали інтерв’ю заручники терористів і російських спецназівців. Наприклад, Владислав Ковальчук, якого захопили в перші дні війни як «правосека» ( із славнозвісної візиткою Яроша). Так ось, перед тим, як він щось там мав вивчити із папірця і сказати російським ЗМІ, його пресували днями і ночами. У нього була синя вся спина від побоїв! А всіх інших його колег вбили, відтявши голови. Цікаво, як виглядають російські журналісти, які бачать, яким тортурам піддаються воїни суверенної держави і пишуть це в змові із спецслужбами?!

Ми, наша держава й дійсно у страшній небезпеці. І якщо це не «постановочні трюки», Головнокомандувач має негайно, як і ВР, звернутись до наших союзників-гарантів і перейти до реальних дій. Бо протистояти Росії після повністю втраченого ядерного  потенціалу в прямій війні самим – означає згубити більшу частину країни. Тому виправдано зараз, щоб вистояти все – від збору із наших олігархів та латифундистів 30 відсотків і статків на користь держави, щоб армія мала сучасні літаки і танки, до запровадження закону із дозволу володіти зброєю всім повнолітнім громадянам України. Бо, за найменшими підрахунками соціологів, в Україні зараз 3 мільйони (!) незареєстрованої зброї! У бандитів і рейдерів вона вже є давно, то чому б не перенести це в законне русло і не захистити звичайного українця? І Україну. Бо саме таким методом захистила себе сьогодні одна із найуспішніших країн світу – Швейцарія. Бо німці чи французи могли захопити її за три дні. Але їхнім військовим потрібно було потім лягти спати… І завдяки озброєному народу вони б уже не прокинулись…

Можна ще розглядати питання вирішення Карибської кризи. Забрали у нас ядерну зброю гаранти – будь ласка, розмістіть свою, як СРСР на Кубі.

Так, це не зовсім прийнятні для мирного українця речі, але краще що – прийняти їх, щоб охолодити кров агресора і посіяти там страх, чи кинути в м’ясорубку війни країну і загубити вже не десять тисяч, а мільйони наших братів та сестер?!

Погодьтесь, що єдині досі гарантії Мінських домовленостей виглядають для кожного із нас досить безнадійно! Вибори в “ДНР”, “ЛНР”, блокування введення миротворців і всього іншого свідчать – Росія їх виконувати не збирається. Зрозуміло, що їх ліквідовувати також не можна, бо до них прив’язані санкції щодо Росії, щоб стримати її. Але це дуже небезпечна гра. І введення воєнного стану на території Віннничини – цьому підтвердження.

Нагадуємо, міністр закордонних справ України Клімкін заявив, що РФ хоче захопити територію від Маріуполя до Придністров’я, розчленування України.

“Не потрібно бути Джеймсом Бондом, якимсь суперрозвідником, щоб зрозуміти, що у РФ є плани стосовно і Маріуполя, і всього узбережжя.

Я вважаю, що за сукупністю військових мілітарних і немілітарних дій у Росії є плани і стосовно всього Півдня – аж до Придністров’я, і стосовно розчленування України”, – підкреслив міністр.

За словами Клімкіна, для Путіна саме існування України – “фундаментальна проблема для його системи”.

Раніше постпред України в Радбезі ООН Володимир Єльченко заявив, що з боку Росії надходить явна загроза вторгнення в Україну і захоплення її міст Бердянська і Маріуполя.

25 листопада поблизу Керченської протоки у Чорному морі прикордонні катери ФСБ РФ відкрили вогонь по корабельній групі ВМС України. Росіяни поранили 6 українських військовослужбовців і захопили 3 кораблі, які вже доставили в анексовану Керч.

За даними начальника Генштабу Віктора Муженка, загалом на тих суднах перебували 23 особи. За даними омбудсмена Росії, у полон потрапили 24 моряки.

Збройні сили України привели в повну бойову готовність.

Як повідомлялось, Верховна Рада затвердила Указ Президента Петра Порошенка про введення воєнного стану.

За відповідний законопроект проголосували 276 депутатів.

Під час виступу в Раді Президент повідомив, що частково змінив свій Указ. Він запропонував запровадити воєнний час не по всій території України, а лише в окремих областях.

Йдеться про області, розташовані вздовж російського кордону, придністровської ділянки молдавського кордону і на узбережжі Чорного та Азовського морів.

До цього переліку входять Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська, Вінницька області.

Президент заявляв, що воєнний стан запровадять з 9 години 28 листопада.

Він триватиме 30 днів, тобто до 27 грудня.

«33-й канал»