Ми продовжуємо відслідковувати ситуацію із затриманням російськими спецслужбами водіїв рейсового автобуса «Вінниця-Москва». У травні цього року у Брянській області транспортний засіб зламався (коробка передач). Поки кермувальники намагалися полагодити несправність, напарник Олега Чабана зателефонував росіянину, аби приїхав та забрав сумку, яку йому передали. А далі, події розвивались наче у голлівудському бойовику – раптом у автобусі ФСБшники нібито знайшли посилку зі зброєю, а у чоловіка, що приїхав забрати іншу, – пакунок з вибухівкою. Водіїв арештували. Власника багажу, громадянина Росії, випустили за підпискою про невиїзд. Станом на сьогоднішній день, громадянин Росії знаходиться на волі. Олега та його напарника забрали до СІЗО. До цих пір вони перебувають під вартою. Днями дружина вінницького водія повернулась із Брянська, куди їздила на побачення із чоловіком. За її словами, правоохоронці РФ роблять все можливе, аби вибити зізнання з нашого земляка.

– Олега я не бачила півтори місяці. В жовтні до Олега не пустили і нашого консула, з приводу чого, МЗС України було направлено ряд нот протесту до МЗС Російської Федерації. Чоловік почуває себе погано, змарнілий, сльози в очах. Сім місяців такого тиску — це дуже складно, – із сумом каже Наталія Чабан. – Його переселили до іншої камери і сидить з ним не дуже порядна людина, яка, ймовірно, має мету зламати Олега психологічно. Втім, коханий тримається і буде до останнього стояти на своєму, адже він не винен! Нещодавно Олега навіть погодився пройти дослідження на поліграфі, незважаючи на те, що це не є допустимим доказом по процесуальному кодексу в Росії, однак Олегу приховувати нема чого і ми цього не боїмося. Результати на даний момент ми не знаємо, але чоловік впевнений, що вони будуть на його користь. Під час поїздки до Брянську слідчий провів допит мене, перед тим в мене були великі сподівання, що мої свідчення хоч якось допоможуть у справі. Втім, представник правоохоронних органів РФ дав зрозуміти, що наступна зустріч із коханим чоловіком може бути лише в тому разі, якщо я, як його жінка, докладу максимум зусиль для того, аби він визнав свою провину. У нас зі слідчим виникла навіть певна сутичка, в нього немає жодного доказу, окрім впевненості, що Олег винен. “Чтобы спасти свою жизнь, Наполеон покинул Москву, а Вы чем лучше?”. – так слідчий пояснював, чому я маю вмовити чоловіка зізнатись. Мовляв, мій чоловік не – Зоя Космодем’янська, тиску (тортур) не витримає. А коли я відповіла, що жодного тиску вчиняти не буду, навіть коли у нас із Олегом заберуть право зустрічі, співрозмовник заявив, що я така ж дурепа як і мій чоловік. Відповіла, що справді так, бо недарма ми душа в душу прожили 19 років та народили двох дітей. Ті три години були для мене дуже важкими морально. Наприкінці слідчий порадив бути обережною і сказав “Мы Вас всех спасём”. Виявилося, що це він мав на увазі не мене, а Україну. Все ж я наважилась попросити слідчого, аби він керувався совістю і не забирав у мене можливості хоча б кілька годин на місяць бачити свого Олега. В результаті нічого з того, про що ми говорили, у протоколі допиту вказано не було. Лише три стрічки про те, скільки років ми разом і про наших дітей. Це дуже боляче. Чоловіка далі будуть ламати і це нестерпно, усвідомлювати що ти тут, і ніяк не можеш цьому зарадити.

Адвокат затриманого водія Юрій Білоус розповів журналісту, що нещодавно Олегу крім звинувачень у незаконному зберіганні та перевезенні зброї, інкримінували ще одну статтю — контрабанда. А ця стаття передбачає до 12 років позбавлення волі. – – – – Слідчий у постанові про притягнення в якості обвинуваченого від 15 листопада стверджує, що у невстановлений час та у невстановленому місці Олег Чабан начебто купив зброю з метою незаконно перевезти її через кордон в Росію. Слідчий в особистій розмові з Наталією Чабан зазначав, що водій мав на меті підірвати автобус разом із пасажирами на території Росії, -каже Юрій Білоус. – На нашу думку, це робиться для того, щоб змусити мого підзахисного зізнатись хоча б у одній із цих статей. Ще раз наголошуємо, що він не знав, що везе, не декларував той товар на кордоні, не був відповідальним за його збереження, не оглядав його, тобто в його діях відсутній склад злочину як за статтею по контрабанді, так і за статтею по незаконному зберіганні та перевезенні зброї, які інкримінуються. Для того, щоб обвинувачення не базувалося на бажаннях, припущеннях та здогадках слідчого, в першу чергу потрібно провести комплекс слідчих дій, зокрема, допитати усіх прикордонників як зі сторони України, так і Російської Федерації, на мою думку, слід допитати в якості свідка і власника автобусу, підприємця Ігора Черського. Минулого тижня разом із дружиною затриманого Наталією, ми звернулись до віце-спікера Верховної ради Ірини Геращенко, Уповановаженого ВРУ з Прав Людини Людмили Денисової, а на цьому тижні і до Президента України Петра Порошенка з проханням в першу чергу, провести з нами особисту зустріч, ініціювати звернення до Уповноваженої з Прав Людини в РФ Тетяни Москалькової, з метою недопущення порушення прав українського громадянина Олега Чабана, в СІЗО м. Брянськ, Російської Федерації. Крім того, ми попросили ініціювати внесення Олега до списку тих громадян України, які переслідуються РФ через політичні мотиви. Також, у зверненні до Петра Порошенка ми просили звернутися до міжнародних союзників України та правозахисних організацій. Неодноразово через наше видання Юрій Білоус звертався до власника маршруту відгукнутись, отримати адвокатські запити, надати інформацію та документи на такі запити, проте підприємець Ігор Черський жодного разу відповіді на запити не надав. До газети він теж не звертався, аби висловити свою позицію. Відомо, що адвокат Білоус написав заяву до Ради Адвокатів Київської області про притягнення до адмінвідповідальності Ігоря Черського за статтею 212-3 КУпАП, за те, що перевізник у зазначені терміни не надав відповідь на адвокатський запит. В результаті, Радою адвокатів Київської області вже складено протокол про адмінправопорушення та направлено наприкінці листопада до Вінницького міського суду. За вказане адміністративне правопорушення підприємцю Черському І.К. загрожує адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

Віталіна Трудько