Баталії, які нині відбуваються у Теплицькій районній раді, обговорює вся країна, і вже дійшло до зламаних дверей та начебто крадіжки печатки. Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій заявив, що тут не обійтись без допомоги психіатра. А почалось все рік тому, коли 19 депутатів проголосували за висловлення недовіри тодішньому очільнику райради Василю Романюку. Останній тоді перебував у селі Саша на громадському зібранні. Коли дізнався про все — звернувся до суду. Через місяць після його «імпічменту» на сесії Теплицької районної ради обрали нового голову — нею стала Тетяна Сокотнюк: депутатка п’яти скликань, двох із них – Вінницької обласної ради.

Втім, справжнім шоком для громади стали урочистості із нагоди Дня місцевого самоврядування, коли до них одночасно звернулись Тетяна Сокотнюк та Василь Романюк, вважаючи себе головою Теплицької райради. Останній заявив, що його суд поновив на посаді і визнав протиправним рішення сесії під час обрання нового керівника. Мовляв, рішення набуло законної сили від 29 листопада 2018 року і є обов’язковим для виконання. Крім того, за рахунок бюджетних асигнувань Теплицької райради йому мають виплатити середній заробіток за час вимушених прогулів за півтора року у розмірі 450 тисяч гривень та судовий збір 3200 грн.! До тих, хто в залі висловлював своє обурення почутим і закидав Василю Романюку звинувачення, що стільки він приніс збитків бюджету і не зміг знайти спільної мови із депутатським корпусом, він порадив проконсультуватись із юристами. У свою чергу, Тетяна Сокотнюк заявила, що є законослухняною громадянкою і нічого проти того, аби звільнити своє місце, не має. Втім, за її словами, вибори голови, його звільнення та поновлення вирішує той орган, який прийняв дане рішення. Тобто мова йде про районну раду. Коли це станеться і буде відповідний запис у державного реєстратора – вона поверне печатку!

– Єдине питання порядку денного 40-ї позачергової сесії Теплицької районної ради – «Про поновлення Василя Романюка на посаді голови райради». Сьогодні зареєструвалось 18 депутатів, — сказала чиновниця. — Оскільки на Вінниччині введено воєнний стан, маємо повноцінне право провести закриту сесію та прийняти правильне рішення. Всіх, крім депутатів, попрошу залишити залу…

Народні обранці підтримали пропозицію Тетяни Сокотнюк, а ось місцеві жителі обурились та вимагали прокурора чи юриста, аби вони пояснили, чому їх, виборців, виганяють із сесії. Після того до мікрофону вийшов заступник голови Теплицького райради Володимир Скалій.

– Якщо вже казати «правду– матку», то немає жодного рішення чи ухвали, зареєстрованого в апараті районної ради, про те, звільнити Катерину Степанівну чи поновити Василя Івановича. Я зараз між двома вогнями, а інформація, що навмисно ховаюсь і не підписую розпорядження – фейк, — сказав він. — Згідно з регламентом, сесію скликати я маю право у десятиденний термін. У мене ще є час. Тільки давайте все узаконимо. Участі в цій сесії брати не буду, бо на мене був тиск з обох сторін.

Емоції у сесійній залі із кожною хвилиною все більше зашкалювали. Адже кожен із тих, хто називає себе головою, намагався перекричати один одного і донести свою правду. Думки розділились, бо одні стверджували, що саме сесія може поновити Василя Романюка на роботі, інші ж апелювали тим, що це має бути наказ чи розпорядження, а не «ініціатива самозванки».

Зрештою, депутати погодились зібратись у залі через дві години, аби продовжити розгляд питання. Втім, ніхто так і не прийшов… Тож ситуація у районі досі залишається вкрай напруженою, бо поки чиновники чубляться між собою за посаду, страждають прості люди…

Віталіна Володимирова