Минулого року всю країну облетіли світлини, на яких екс-командир «Беркута» Сергій Кусюк керував діями омонівців і розгонив російських мітингувальників. Одягнений він був у відповідну форму — на руці нашивка підрозділу спеціального призначення МВС Росії, бронежилет, тримав рацію…

Втім, мало хто знає, що силовик родом із Малої Мочулки Теплицького району. Сергій Кусюк безпосередньо керував розгоном Євромайдану та побиттям студентів ще 30 листопада 2013 року. Штурмував у ніч з 10 на 11 грудня 2013 року з боку Європейської площі, брав участь у інших атаках «Беркута» на демонстрантів. Кажуть, що під час розстрілу людей наш земляк розпорядився видати 130 автоматів Калашникова бійцям кримської роти «Беркут» і 106 — дніпропетровської, а також 1 снайперську гвинтівку і 1 помпову рушницю. А в останні дні режиму Януковича особисто віддав розпорядження знищити документацію, в тому числі особисті картки співробітників «Беркута» і акти прийому-видачі зброї.

Навесні 2014 року, після трагічних подій на Майдані, Кусюк втік у Крим та отримав російське громадянство. Разом із ним на окупований півострів вирушили понад 60 «беркутівців» з Донецької області. Вже через рік нашого земляка Генеральна прокуратура оголосила в розшук та заявила про підозру у причетності до перешкоджання проведення мітингу і перевищенні службових повноважень із застосуванням насильства. Був навіть запит до Росії із проханням видати силовика Україні, втім, цього ніхто так і не зробив.

Про себе знати дав Сергій Кусюк лише влітку 2017 року у складі російського спецназу…Більше інформації про нього та світлини із ним ми не зустрічали. Можливо, це пов’язано із тим, що адміністрація Президента США Дональда Трампа запровадила новий режим санкцій, спрямований проти порушників прав людини та корумпованих дійових осіб у всьому світі. І серед внесених осіб — Сергій Кусюк з Вінниччини.

Кореспондент зателефонував до односельчан екс-беркутівця, але ті не надто були з нами говіркими. Мовляв, не навідується земляк давно. Та й нині це небезпечно для нього.

– Тут нема що розповідати, лише поспівчувати батькам-пенсіонерам та брату. Бо родина порядна, привітна і користується повагою. Дана тема для них – табу, — повідомили нам мешканці Малої Мочулки. — З екранів телевізора чули і бачили, як Сергій розгонив людей. Але щоб сильно його засуджували, то такого не було. Хоча із нашого села теж їздили активісти на Євромайдан і були по різних сторонах барикад. Тоді була така система і наказ, який потрібно було виконувати. Але бити та вбивати людей – це вже занадто…

Віталіна Володимирова