Наприкінці травня минулого року у Метанівці було по-справжньому гаряче! 45 озброєних молодиків намагалися захопити зернотік. Непрохані гості, схоже, в оточенні такого «бойового загону» самі хотіли фермерувати чи, може, отримувати прибуток із чужої праці.

Обороняти зернотік кинулися місцеві мешканці. Вони запевняли, що там є частка їхніх майнових паїв. Та агресивні нападники почали стріляти в чоловіків, а проти жінок застосовували сльозоточивий газ. «Швидкі» не встигали забирати поранених до лікарні. Шестеро людей отримали поранення.

Мабуть, те, що про цю справу знали у США і взяли її там на особистий контроль, дії наших правоохоронців були вкрай радикальними! Бо вгамовувати нападників, серед яких вінничани впізнали і колишніх бійців АТО, поїхали спецпризначенці. У затриманих, проти яких відкрили справу щодо хуліганства, вилучили вісім помпових рушниць, п’ять травматичних пістолетів, а також два мисливські карабіни. Вони запевняли, що не рейдери, а наймити. Мовляв, мали охороняти цю територію від чужинців. Такої ж думки були їхні родичі, які спілкувались із нашим журналістом.

– Наші чоловіки працювали в охоронній фірмі, і вони поїхали працювати охоронцями людини, котра їх найняла на роботу. Підписали із ними договір. У нього були документи, — розповідали родичі. — Але більшість найманих думали, що їдуть охороняти зовсім інший об’єкт, а їх привезли на зернотік у Метанівку. Виходить, нахабно обдурили, і вони вийшли заручниками ситуації.

Зрештою, за півтора року крапку у цій історії не поставлено. Як повідомила нам керівник прес-служби обласної прокуратури Ірина Вихованець, обвинувальний акт відносно групи осіб (близько 20), які вчинили хуліганські дії в Метанівці, наразі перебуває у провадженні Вінницького міського суду.

– Підготовче засідання призначено на 15 січня 2019 року. До цього вказаний обвинувальний акт перебував у провадженні Теплицького районного суду, Бершадського міськрайонного суду та Піщанського районного суду. Однак кінцеве рішення по справі вказаними судами не було прийнято. У кожного обвинуваченого різні кваліфікації дій. Це умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я або незначну втрату працездатності; підбурення особою, яка умовлянням, підкупом, погрозою, примусом або іншим чином схилила іншого співучасника до вчинення злочину; самоуправство; групове порушення громадського порядку.

Вікторія Снігур