У минулому номері газети ми вперше з усіх українських ЗМІ розповіли про моряка, члена екіпажу корабля «Нікополь» Андрія Драча.

Уродженець села Городок Іллінецького району — один із тих 24-х інших українських військових, яких захопили росіяни біля Керчі та незаконно утримують у Лефортово. Усім інкримінували незаконний перетин кордону, що за законодавством країни-окупанта передбачає 6 років тюрми. Під арештом українські моряки перебуватимуть до 25 січня. Відомо, що наш земляк Андрій Драч був останнім, до кого нарешті допустили його адвоката Артема Пепу.

– Андрій у рамках допиту заявив про те, що вважає себе військовополоненим, в іншій частині питань відмовився від дачі показань. Таким чином він став 24-м, хто оголосив себе військовополоненим. Почувається воїн добре, всім волонтерам передає подяку за допомогу, настрій у нього позитивний! Рідним і близьким передає великий привіт, сподівається на швидке повернення додому, — розповів подробиці адвокат.

Наші кореспонденти відвідали школу, яку закінчив герой. Директор, вчителі та учні на свято Миколая записали звернення до Путіна та всього світу із єдиною метою — підтримати дух земляка та звільнити із в’язниці всіх військовополонених!

– Вимагаємо учня нашої школи Андрія Драча та інших моряків негайно звільнити з полону. За що ви захопили та ув’язнили моряків суверенної держави? Чому ви судите їх за надуманими звинуваченнями? Ми гордимося тим, що 20 односельчан нашої школи захищали Україну в АТО служить у ЗСУ. Деякі із них і досі несуть там службу. Серед них Андрій Драч, учень нашої школи, який успішно закінчив військовий ліцей, а далі – морську академію. І це не він зрадив своїй країні, а ті, хто окупував Крим, змусив курсантів української Академії військово-морського флоту присягнути на вірність Росії.

Ми, вчителі та дирекція школи, знали Андрія Драча як сумлінного та слухняного учня. Він завжди був сумлінним учнем, моральною людиною, здатною підтримати інших, завжди дотримувався законів України, і в цьому випадку теж. Для однокласників був надійним другом. Як справжній чоловік вибрав професію – служити Україні. Не зрадив її, як багато інших у скрутний час. То чому за відданість своїй країні його та інших наших військових моряків тягають по тюрмах, демонструють на російському телебаченні, без суду і слідства приписують надумані злочини, принижують їх честь та гідність? Просимо владу України, весь світ звернути увагу на наше звернення, відреагувати на нього і повернути синів України в їхні домівки. В Андрія Драча тут хворий батько, йому зробили операцію на серці. Невже в Росії такі байдужі люди, що не розуміють цього?

Учнів та вчителів

Вікторія Снігур