Минулого тижня бійці Національної гвардії частини 3028 із Калинівки влаштували флешмоб, аби підтримати наших військовополонених моряків.

Для цього 80 солдатів на площі Василя Стуса після виконання гімну України та Військово-морських сил вишикувались у формі тризуба. А на заклик «Відважним українським морякам» тричі вигукнули «Слава!»

– Такі флешмоби нині відбуваються по всій країні, і ми теж вирішили до них приєднатись. Щоправда, взяти участь хотіли більше військових особового складу полку ім. Богуна, але вони залишились у частині для виконання службових обов’язків. Площу Стуса обрали не випадково, адже Василь Семенович сам боровся за незалежність і був за це покараний. Хочемо такими заходами підтримати моряків, які продемонстрували свою хоробрість та відвагу під час проходу через Керченську протоку і нині перебувають у російському полоні. Незважаючи на це, вони і далі демонструють вірність присязі та всьому українському народу, — розповів заступник командира полку Віталій Соколюк. — Сподіваємось, що моряки побачать фото та відео із цього флешмобу і знатимуть, що за ними стоїть вся країна! Ми віримо, що невдовзі моряки повернуться додому! Україна за своїх не забуває!

Нагадаємо, наприкінці листопада російські прикордонні кораблі обстріляли й захопили українські малі броньовані катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу». Судна йшли з Одеси до Маріуполя, щоб стати частиною військово-морської бази. Про плановий похід заздалегідь оповістили Росію, але вона таки відкрила вогонь. Троє українських патріотів зазнали поранень. Усі 24 моряки визнали себе військовополоненими і перебувають у СІЗО в Лефортово. Серед них — офіцер Андрій Драч із села Городок Іллінецького району, про якого вперше написала наша газета, а земляки записали звернення до Путіна та всього світу. Крім того, серед затриманих є син загиблого офіцера Юрія Без’язичного, який служив у 59-й гайсинській бригаді. Хлопцю 28 років, і звати його так само, як батька.

Віталіна Володимирова