У Вінниці під Вежею зібрались лише 10 активістів та кримських татар, аби під останнім зимовим дощем згадати події лютого 14-го та підтримати борців за

визволення Криму і Донбасу від російської окупації. А Іса Акаєв, що нині живе із родиною в Калинівському районі на Вінниччині, як безпосередній учасник тих подій в Сімферополі та Криму згадав як тарати відбили першу атаку рашистів на ВР Криму, як їх зрадив Аксьонов, місцеве СБУ і як через окупантів довелось покинути рідну землю…

Бо 5 років тому в Криму сталися події, які принесли біду й нещастя мешканцям усього півострова – влада Російської Федерації окупувала автономію у складі України. Такі дії вважаються початком російської агресії на території нашої держави.

Анексія Криму Росією, яка була спрямована на насильницьке протиправне відторгнення Кримської автономії та Севастополя від України та їх приєднання до Російської Федерації на правах суб’єктів Російської Федерації, була здійснена протягом лютого-березня 2014 року і закріплена Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення дати початку тимчасової окупації» від 15 вересня 2015 року № 685-VIII.

Цей Закон сприяє захисту прав держави, громадян і юридичних осіб, а також посилює позиції України у судових спорах проти російської влади.

Прийнятий закон визначає офіційну дату початку окупації півострова військами Російської Федерації – 20 лютого 2014 року.

В Україні Днем спротиву Криму російській окупації проголошено 26 лютого. Саме у цей день у 2014 році перед будівлею Верховної Ради Криму пройшов мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі, з партії «Русское единство».