Боєць з Ладижина Роман Бесараб, який захищав наш мир та спокій на Донбасі та втратив десятки побратимів, виграв суд проти Росії.

Міський суд постановив, що наш земляк отримав поранення, а у подальшому другу групу інвалідності, внаслідок дій країни-агресора. Сам чоловік, який нагороджений медаллю «За оборону Донецького аеропорту», закликає інших діяти із країною-окупантом так само.

– Коли у 2014 році почалась війна, разом із однодумцями написали заяву до військкомату під час третьої хвилі нас мобілізували. Відправили до Житомира у навчальний центр. Якраз ми потрапили на формування 90-го десантно-штурмового батальйону.

Під час обстрілів у районі Донецького аеропорту отримав поранення — контузію та ушкодження хребта. До шпиталю не звертався, лікар батальйону кілька днів ставив крапельниці, і я повернувся до побратимів. Демобілізувався восени 2015 року. Отримав другу групу інвалідності пожиттєво. Був обраний депутатом Ладижинської міської ради та продовжив займатись приватним підприємництвом, — розповідає боєць Роман Бесараб. — Абсолютно випадково до мене потрапила інформація, що у Вінниці існує громадська організація «Сила права», яка допомагає визнання Росії країни-агресором. Вирішив звернутись і навіть загітував ще кількох військових. Мою справу передали до Ладижинського міського суду. Як докази мав фото та відео. Відповідачі від Російської Федерації на суди не з’являлись, хоча вони отримували відповідні повідомлення. В результаті я звернувся до судді із проханням розглянути судову справу без присутності іншої сторони. 10 грудня минулого року Ладижинський міський суд вирішив встановити юридичний факт мого поранення при виконанні 20 січня 2015 року обов’язку військової служби у районі аеропорту «Донецьк». Щодо компенсації, то визначення її розміру ще не відбулось. Але приблизно мова йде про суму від 20 тисяч євро до 40. Також судитись можуть вимушені переселенці, і там більша виплата. Аналогічні звернення до суду подали й інші бійці з Вінниччини. Тут питання не у коштах, а у тому, щоб визнати російську агресію на Сході нашої країни. Думаю, що після цієї публікації бажаючих стане ще більше, — додає Роман Бесараб.

Вікторія Снігур